Zorg aanvragen

Heeft u langdurige zorg nodig voor uzelf of voor een naaste? Dan is het nodig dat u dat aanvraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of de zorg die nodig is onder de Wet langdurige zorg valt. Als dat zo is, dan betaalt deze wet de zorg.

Hoe vraagt u de zorg aan?

Vraagt u zelf de zorg aan, of wilt u dat doen voor iemand anders? In beide gevallen kunt u terecht bij het CIZ. U kunt uw aanvraag op papier doen of online. Op de website van het CIZ leest u hoe u dat doet en wat u meestuurt bij uw aanvraag. In het aanvraagformulier van het CIZ kunt u opgeven of u zorg thuis of in een instelling nodig heeft. En hoe u zorg thuis wilt regelen. In deze video legt het CIZ uit hoe een indicatie aanvraagt.

Welke zorg en waar?

Wilt u dat wij de zorg voor u regelen? Dan kiest u ervoor zorg te krijgen van een zorgverlener waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Dit heet zorg in natura. Wij betalen de zorg en u heeft er geen omkijken naar. U kunt ook al opgeven welke zorgverlener uw voorkeur heeft. Overweegt u zorg te regelen en in te kopen met een persoonsgebonden budget? Dan kunt u dat op het aanvraagformulier van het CIZ aangeven.

 

Beslissing van het CIZ

Het CIZ beoordeelt op basis van landelijke regels of u recht heeft op zorg die de Wet langdurige zorg betaalt. Heeft u hier recht op? Dan ontvangt u van het CIZ een brief waarin staat dat u daarvoor in aanmerking komt. Dat heet het indicatiebesluit. Ook staat daarin het zorgprofiel. Dit geeft aan hoeveel zorg u nodig heeft.

 

Hoe komt u aan zorg?

Na een positieve beslissing van het CIZ, ontvangen wij een kopie van uw indicatiebesluit. Wij regelen vervolgens dat u de zorg krijgt waar u recht op heeft. Als wij nog vragen hebben voor het goed kunnen regelen van de zorg, nemen wij contact met u op. Heeft u een zorgverlener gekozen, maar kan deze de zorg nog niet leveren? Dan zorgt hij voor een alternatief. Wij houden er toezicht op dat dit gebeurt. Heeft u gekozen voor een persoonsgebonden budget? Daar is dan nog een aanvraag voor nodig. Lees verder over het aanvragen van een pgb

Advies nodig over zorg?
Wij helpen u graag. We nemen uw wensen door en bespreken met u welke zorg daar het beste bij past. U bereidt zich daardoor beter voor op de aanvraag.
Wat is zorg in natura?
Met allerlei zorgverleners in uw regio hebben we afspraken gemaakt voor het leveren van zorg. U krijgt deze zorg en wij betalen de rekening. Dit heet ‘zorg in natura’. 

 

Vragen over de indicatie

 • Wat is een indicatiebesluit?
  Dit is een besluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) waarin de soort- en de hoeveelheid zorg staat. Het bevat het recht op de beschreven zorg die het CIZ heeft vastgesteld. 
 • Wat staat er in uw indicatiebesluit?

  Hierop staan:

  • het vastgesteld zorgprofiel
  • de ingangsdatum en eventueel de einddatum van het besluit
  • de eventuele voorkeur voor een zorgaanbieder
  • de eventuele voorkeur voor een persoonsgebonden budget
 • Wie maakt een indicatiebesluit?
  Deze worden gemaakt door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ werkt onafhankelijk van het zorgkantoor.
 • Hoe vraagt u een indicatie aan?
  U kunt een indicatie aanvragen bij het CIZ. U kunt hierover telefonisch of via de website contact zoeken met het CIZ. Ook kunt u de indicatie digitaal aanvragen via www.ciz.nl.
 • Hoe weet het zorgkantoor dat er een indicatie voor u  is?
  Het zorgkantoor ontvangt het indicatiebesluit digitaal van het CIZ. Op het moment dat een zorgaanbieder van voorkeur is aangegeven bij het CIZ, stuurt het zorgkantoor het indicatiebesluit direct door naar deze zorgaanbieder.
  Als er géén zorgaanbieder is doorgegeven aan het CIZ nemen wij contact met u op om te helpen bij uw keuze. U kunt ook zelf zoeken naar een zorgaanbieder. Wij adviseren u hiervoor onze zorggids te gebruiken.
   
 • Mijn situatie is veranderd en mijn indicatie voldoet niet meer. Wat moet ik doen?

  Dan kunt u een herindicatie aanvragen. De meeste indicaties zijn echter onbeperkt geldig. 
  Indicaties die beperkt geldig zijn en daarom kunnen verlopen komen voor bij: 

  • Behandeling
  • GGZ-B
  • LVG
  • SGLVG

  Heeft u langer zorg nodig? Vraag dan minimaal acht weken voordat uw indicatie verloopt een nieuwe indicatie aan bij het CIZ.