170

SVB stuurt deel budgethouders brief over vernieuwen oude zorgovereenkomsten

De Sociale verzekeringsbank (SVB) verstuurt vanaf juli brieven naar een deel van de budgethouders en vraagt hen een nieuwe zorgovereenkomst op te sturen. Hieronder leest u wat daar de reden van is en wat u moet doen als u deze brief krijgt.

 

Beter beschermd met modelovereenkomst

Het is sinds 1 april 2017 verplicht de modelovereenkomst te gebruiken bij nieuwe zorgovereenkomsten en bij wijzigingen op bestaande zorgovereenkomsten. De modelovereenkomst is een standaard overeenkomst van de SVB waarin alles staat wat van belang is. Door deze te gebruiken zijn uw rechten beter beschermd dan bij oudere overeenkomsten. 

 

Derdenbeding verplicht in overeenkomst

Had u voor 1 april 2017 al een zorgovereenkomst afgesloten en heeft u die nooit aangepast? Dat was tot nu tot ook niet nodig, maar dat verandert. De reden daarvoor is dat het vanaf 1 januari 2019 verplicht is het derdenbeding op te nemen in de zorgovereenkomst. Dit is een bepaling in de Regeling langdurige zorg. Het derdenbeding is opgenomen in de modelovereenkomst. 

 

Wat is het derdenbeding?

Het derdenbeding zorgt er voor dat wij een zorgverlener direct aan kunnen spreken om in het geval van fraude onterecht verkregen geld terug te betalen. Hiermee bent u zelf beter beschermd omdat u het geld dan niet zelf hoeft terug te betalen. 

 

Gebruikt u alleen nieuwe zorgovereenkomsten?

Dan hoeft u niets te doen en krijgt u hierover geen brief van de SVB.

 

Gebruikt u nog oude zorgovereenkomsten?

Gebruikt u nog niet voor alle zorgverleners waarmee u een zorgovereenkomst heeft afgesloten de modelovereenkomst? Dan krijgt u dit jaar een brief van de SVB met het verzoek deze alsnog in te vullen en op te sturen. Op 1 januari 2019 mag u alleen nog de verplichte modelovereenkomsten hebben.  

 

Waar vindt u de juiste zorgovereenkomst?

Zorgovereenkomsten vindt u op de website van de SVB.

 

Waar moet u op letten bij het invullen van de zorgovereenkomst?

Bij de brief van de SVB zit een uitleg over het invullen van de zorgbeschrijving. Dat kan u helpen. Heeft u tijdens het invullen van de zorgovereenkomst toch vragen? Dan kunt u met de SVB contact opnemen.

 

Waar stuurt u de zorgovereenkomst heen?

In de brief van de SVB leest u dat u in dit geval de zorgovereenkomst(en) rechtstreeks naar hen kunt sturen. Dit kan door een kopie per post op te sturen of door in te loggen op Mijn PGB van de SVB en het daar te uploaden. De SVB controleert de zorgovereenkomst en neemt bij vragen contact met u op.

 

Wilt u andere wijzigingen in uw zorgovereenkomst?

Wilt u (ook) andere wijzingen doorvoeren in de zorgovereenkomst? Bijvoorbeeld over veranderingen in uw zorg of wijzigingen in uw gegevens? Neem dan contact met ons op.

 

Waar kunt u terecht met vragen?

Heeft u vragen over het invullen van de zorgovereenkomst? Neem dan contact op met de SVB. Wilt u meer weten over het derdenbeding of heeft u andere vragen over uw pgb? Neem dan contact op met ons.
X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Nee, ik ga niet akkoord
Ja, ik ga akkoord