Aanvraag pgb beoordelen

Na het ontvangen van uw aanvraagformulier en budgetplan en het houden van het bewust-keuzegesprek, beslissen we of u een pgb krijgt.

 

Krijgt u een pgb?

Dan ontvangt u een toekenningsbeschikking. Hierin staan onder andere de hoogte van uw pgb en het verantwoordingsvrije bedrag. U ontvangt elk jaar een nieuwe toekenningsbeschikking. 
 

Hoogte van uw pgb

De hoogte van uw pgb is afhankelijk van uw Wlz-indicatie. 

  • Tarieventabel 2019 voor budgethouders met een ZZP-indicatie of een zorgprofiel
  • Tarieventabel 2019 voor budgethouders met een indicatie voor functies en klassen, de Wlz-indiceerbaren
Nu u de hoogte van uw pgb kent, kunt u afspraken gaan maken met zorgverleners. U legt de afspraken vast en laat ons de zorg die u wilt gaan inkopen goedkeuren voordat u deze ontvangt. 

 

Lees hier verder over het inkopen van zorg.

 

Verantwoordingsvrij bedrag

Een klein deel van het pgb is het verantwoordingsvrije bedrag. Dit bedrag mag u gebruiken voor kleine uitgaven, zoals postzegels en telefoonkosten. U hoeft niet door te geven waaraan u het uitgeeft. U heeft er alleen recht op als u zorg heeft ingekocht, dus pas nadat de Sociale Verzekeringsbank één van uw zorgverleners heeft betaald. 

Ons advies is het verantwoordingsvrije bedrag pas aan het eind van het jaar op te nemen. De reden hiervoor is dat de hoogte gedurende het jaar kan veranderen. Bijvoorbeeld als u ervoor kiest (een deel van) de zorg in natura te willen ontvangen. Of als u voor langere tijd wordt opgenomen in een zorginstelling. Dan kan de hoogte van het pgb veranderen en daarmee ook de hoogte van het verantwoordingsvrije bedrag. Wanneer u het bedrag aan het eind van jaar opneemt, voorkomt u dat u ten onrechte te veel uitgeeft en dat terug moet betalen.

Vraag aan de Sociale Verzekeringsbank om het verantwoordingsvrije bedrag aan u te betalen. Ga naar www.svb.nl, typ in de zoekbalk ‘verantwoordingsvrij bedrag’ en vul het formulier in. 

 

Eigen bijdrage

Ontvangt u een pgb voor de Wlz? Dan betaalt u daarmee het grootste deel van uw zorgkosten. Het kan zijn dat u zelf ook wat moet betalen. Of dat u juist te veel betaalt. Lees verder over onder meer de eigen bijdrage.

 

Zo gaat u verder

Nu u een pgb krijgt, kunt u zorg gaan inkopen. Lees verder over het inkopen van zorg

 

Krijg u geen pgb?

Dan heeft u natuurlijk wel recht op zorg en maakt een keuze uit zorgverleners waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Lees verder over het krijgen van zorg of neem contact met ons op. 

 

Bent u het niet eens met onze beslissing?

Bel ons voor een toelichting. Wij beantwoorden uw vragen en zoeken samen met u naar een oplossing. En als het nodig is, maken we meteen een correctie. U hoeft dan geen schriftelijk bezwaar meer te maken. Makkelijk en snel.

X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Nee, ik ga niet akkoord
Ja, ik ga akkoord