Tips bij zorgverlener kiezen

In de zorggids vindt u zorgverleners waar u terecht kunt voor zorg. U krijgt deze zorg en wij betalen de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Hieronder krijgt u tips over:

Kies een zorgverlener
Zorgverlener

Hoe werkt de zorggids?

U heeft verschillende mogelijkheden om een zorgverlener te zoeken. Hieronder leest u welke dat zijn en krijgt u uitleg over het resultaat van uw zoekopdracht.

 

Hoe zoekt u?

U kunt zoeken op: 

 • naam van de zorgverlener of een gedeelte van de naam.
 • sector: alle sectoren, thuiszorg, verpleging&verzorging, geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg of alle sectoren.
 • verzorgingsgebied: bijvoorbeeld op de gemeente waar u woont of zorg wilt ontvangen. U vindt alleen zorgverleners in de regio's van Zorgkantoren Coöperatie VGZ.

U kunt ook zoeken op een combinatie. Bijvoorbeeld op sector en gemeente, of met de naam van een zorgverlener.

 

Zoekresultaten

Na het klikken op “Toon zoekresultaten”, verschijnt een lijst met zorgverleners die voldoen aan uw keuze. Hiervan kunt u meer informatie bekijken, zoals gegevens over de zorg die zij leveren, wachttijden en contactgegevens. De gegevens staan getoond op verschillende tabbladen:

 • Algemeen
 • Wachtlijst

Tabblad algemeen

Met een CIZ-indicatie kunt u terecht bij alle door ons gecontracteerde zorgverleners. Het kan voorkomen dat we geen specifieke afspraken hebben gemaakt voor het zorgzwaartepakket waarvoor u een indicatie heeft. In dat geval kunt u zelf met de zorgaanbieder overleggen of het mogelijk is dat u er met uw zorgvraag toch terecht kunt.


Tabblad wachtlijst

We werken de wachttijden periodiek bij. Het is dan ook een indicatie. Neem voor de meest actuele wachttijden contact op met de zorgaanbieder.


Wat doet u bij een wachtlijst?

Is er een wachtlijst bij de instelling waar u interesse in heeft? Dan heeft u deze mogelijkheden:

 • U kunt en wilt wachten: in dit geval blijft u op de wachtlijst staan totdat u er terecht kunt
 • U wilt of kunt niet wachten: de instelling van uw keuze zoekt samen met u naar een oplossing, zodat u toch zorg krijgt. Komt u er samen niet uit, dan kunnen wij u verder helpen. Neem met vragen contact op met de afdeling Klantadvies.

Wilt u voordat u een keuze maakt, weten of er wachtlijsten zijn? In de zorggids kunt u nagaan welke instellingen die door ons gecontracteerd zijn wachtlijsten hebben. U kunt ook altijd de zorgverlener van uw keuze bellen en vragen of er een wachtlijst is.


Kwaliteit van de zorg

Informatie over de kwaliteit van de zorg kunt u vinden op verschillende websites:

 • Zorgkaart Nederland
  Zorgkaart Nederland bevat reviews per zorgverlener van anderen, ervaringen van patiënten en hun naasten. U kunt zelf ook uw ervaring en waardering achterlaten. Daarmee helpt u anderen bij het maken van een keuze. Ook kunt u zorgverleners met elkaar vergelijken. Bezoek de website Zorgkaart Nederland
 • Kiesbeter

  Zorgaanbieders hebben verschillende manieren om de kwaliteit te meten. Zo zetten zij vragenlijsten uit onder patiënten en hun naasten en zijn er onafhankelijke bureaus die onderzoek doen. Het resultaat daarvan leest u op de website van Kiesbeter.
 • Inspectie voor de Gezondheidszorg
  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is onafhankelijk toezichthouder in de Nederlandse gezondheidszorg. Door middel van toezicht, handhaving en opsporing van strafbare feiten bewaken en bevorderen  zij de veiligheid en kwaliteit van zorg. Bezoek de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Zorgverlener zoeken bij een pgb

Heeft u een pgb? Dan kunt u zelf kiezen bij wie u de zorg inkoopt. De zorg die u wilt inzetten moet wel vallen onder de Wet langdurige zorg. Een handig hulpmiddel voor het vinden van zorgverleners is de Per saldo hulpgids

U maakt zelf afspraken met deze zorgverleners en legt deze vast in zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen. Lees verder over het inkopen van zorg met een pgb.

 

 

Advies nodig?

Heeft u advies of hulp nodig bij het vinden van een zorgverlener in de zorggids? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder. 

 

'Uitgaan van kracht'
Annette Furnemont heeft een periode van verslaving en opnames achter zich gelaten. Nu helpt ze cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord bij hun herstel. Als ervaringsdeskundige kent zij hun situatie. Iets betekenen voor anderen, bevorderde ook haar eigen herstel. Zij vertelt haar verhaal.
Zinnige zorg: 'Een droom komt uit'

Zinnige zorg gaat over initiatieven die de zorg beter en simpeler maken. 

Bijvoorbeeld door intensieve verpleegzorg thuis, waardoor een cliënt langer thuis kan blijven wonen. Of door een multidisciplinair team dat intensieve begeleiding biedt in de eigen omgevingBekijk de video's waarin klanten vertellen wat dit voor hen betekent.