Webinar Vrijheid en Veiligheid

Als Coöperatie VGZ zien wij Eigen Regie en daarmee zelfstandigheid van ouderen als één van de belangrijkste uitgangspunten die we centraal moeten stellen bij het inrichten van ouderenzorg in Nederland.

Met de beweging ‘Radicale Vernieuwing’ geven 24 zorgorganisaties hier letterlijk invulling aan onder het motto ‘Van Regels naar Relaties’. Deze visie hebben zij bij de implementatie van de Wet zorg en dwang ter hand gepakt middels het actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor levensgeluk van ouderen’. Een interessant thema voor medewerkers van zorgaanbieders, gemeentes maar ook voor andere beleidsmakers!

Ieder mens is anders. Hoe maak je voor iedere bewoner een goede afweging rond vrijheid en veiligheid? Hoe verhoudt de vrijheid en veiligheid van de cliënt zich tot die van de medewerker? Hoe ga je in de praktijk om met de Wet zorg en dwang? Wat betekent dit voor de samenleving en hoe kunnen burgers hier ook aan bij dragen?

Op 30 mei was er een webinar over dit onderwerp. Gastspreker Caroline is vanuit haar rol als bestuurder betrokken bij de actiegroep die in overleg met VWS de ruimte heeft gekregen om de verplichtingen uit de Wet zorg en dwang op een andere manier in te vullen. Zij heeft dilemma’s, ervaringen en oplossingen gedeeld tijdens het webinar. Daphne deelde met ons haar ervaringen kijkend vanuit het Actieteam Ruimte voor Dementie (waarin 14 zorgorganisaties actief zijn) én het ‘open deur beleid’ dat Sensire hanteert. Zij heeft vanuit een intramuraal perspectief de ervaringen met Vrijheid & Veiligheid toegelicht, alsook het extramurale perspectief. Hoe doe je dat in de praktijk? Hoe betrek je de fysieke en sociale omgeving van iemand met dementie? Want ook ouderen met dementie krijgen de vrijheid om in de eigen wijk rond te lopen, met alle uitdagingen van dien.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met zkt.communicatie@vgz.nl. 

Kijk voor meer informatie, adviezen en praktijkvoorbeelden op de website van Radicale vernieuwing zorg.

Opname webinar 'Vrijheid en veiligheid voor levensgeluk van ouderen'

Oudere vrouw knuffelt hondje

Aanmelden nieuwsflits

Wilt u op de hoogte blijven van webinars en alle zinnige zorg en innovatieve ideeën? Meld u aan voor de nieuwsflits en ontvang updates.