Specialist ouderengeneeskunde op stage bij VGZ Zorgkantoor

26-03-2024

We het belangrijk om samen op te trekken en om te ervaren wat er leeft. Soms lopen medewerkers van het zorgkantoor mee bij zorgaanbieders. Maar het kan ook andersom. De afgelopen periode heeft arts in opleiding Christine stage gelopen bij VGZ Zorgkantoor. 

 

Ik ben Christine Kers - van Seters, arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Keuze beleidsstage bij zorgkantoor

Tijdens de opleiding is er een keuzestage, die jezelf mag vormgeven. Ik heb gekozen voor een beleidsstage bij het Zorgkantoor. Het leek mij goed om mijn beleidsstage niet te doen bij een VVT-aanbieder of Verenso. Maar juist bij een andere organisatie die een belangrijke rol heeft in de ouderenzorg, waar je later minder gemakkelijk binnenkomt. Ik hoopte hier mee te bereiken dat ik beter begrijp waar ik in de toekomst het zorgkantoor voor kan benaderen en een betere gesprekspartner voor hen kan zijn als ik werk als specialist ouderengeneeskunde.

~

“Ik heb meer uit deze stage gehaald dan ik had verwacht. Een aanrader!”

~

Bijdrage en opgedane kennis

Ik heb tijdens mijn stage meegeschreven over een beleidsstuk over de behandeling binnen de Wlz en informatie opgehaald bij allerlei VVT-organisaties hoe ze de intra- en extramurale behandeling hebben vormgegeven. Daarnaast heb ik zelf veel geleerd over Wlz en Zvw, over wat het zorgkantoor doet en bij betrokken is, hoe beleid wordt gevormd. En ook welke belangen er allemaal spelen, welke data er ingezien kan worden van Wlz-cliënten en hoe erin regio's wordt samengewerkt.

Het is mij opgevallen hoe gemakkelijk je mee mag denken bij VGZ Zorgkantoor over allerlei zaken en hoe open mensen staan om een gesprek te voeren over wat ze zoal doen en je mee mag naar allerlei afspraken.

Een beleidsstage bij een zorgkantoor is een aanrader als je meer wilt weten over hoe wetten in gezondheidszorg worden uitgevoerd, hoe beleid gemaakt wordt op dit niveau en welke wisselwerking er is tussen zorgaanbieders en zorgkantoor.