Terugblik tafelgesprek De Baersdonck

20-09-2022
Steeds meer zorgaanbieders leren ons wat goede voorbeelden zijn van zinnige zorg. Dichterbij zorgt ervoor dat cliënten met een licht verstandelijke beperking een eigen woonruimte kunnen hebben, zodat zij niet binnen een zorginstelling hoeven te wonen. Tijdens het tafelgesprek op 12 september kwam aan bod hoe De Baersdonck is ontstaan, hoe bewoners en begeleiders deze manier van wonen en leven ervaren. Welke hobbels ze hebben moeten nemen en hoe de toekomstvisie eruit ziet.

 

Hierin namen we het perspectief van VWS, VGZ Zorgkantoren en Dichterbij mee. Daarnaast deelden we (wetenschappelijke) kennis en kunde voor als aanbieders zelf met een vergelijkbaar initiatief aan de slag willen.

Over De Baersdonck

De bewoners van De Baersdonck hebben een licht verstandelijke beperking. Ze hebben in het verleden problemen gehad. Bijvoorbeeld een verslaving, depressie, agressie, moeite met omgaan met geld of functioneren in de samenleving. Hiervoor hebben ze met succes een behandeling afgerond. Toen ze toe waren om terug te keren naar de maatschappij, kregen ze de kans om bij De Baersdonck in Grubbenvorst te gaan wonen. Een plek voor hen voor wie zelfstandig wonen net een stapje te ver is. Op dit moment zijn er 17 bewoners. De Baersdonck heeft een oud schoolgebouw verbouwd tot gezamenlijke keuken en huiskamer, met een bibliotheek en theater. De bewoners wonen in studio's in het centrum waardoor zij onderdeel zijn van de dorpsgemeenschap. Resultaat: Gelukkige bewoners én een gemeenschap waar bewoners echt onderdeel van zijn. Maar ook werkgeluk en lagere zorgkosten.

"Ik moet er lekker bij zitten. De begeleiding houdt daar rekening mee. Ik weet wat ik nodig heb en moet mij daarvoor openstellen." Richard, bewoner.

 

Terugkijken?

Wilt u het tafelgesprek terugkijken? Bekijk hier de opname. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op de website van Zinnige zorg in de praktijk.