Zorgkantoren Coöperatie VGZ kijkt in jaarverslag positief terug èn vooruit

30-04-2019
Ze zijn er véél en ze zijn vaak móói; verhalen over het werk van Zorgkantoren Coöperatie VGZ. Die verhalen laten zich vertellen in het jaarverslag 2018, dat volgt op het eerder verschenen maatschappelijk jaarverslag van Coöperatie VGZ. Het jaarverslag vertelt over de resultaten die de zorgkantoren in 2018 behaalden, over de verbeterde dienstverlening, over samenwerking met cliënten en zorgaanbieders, en bovenal over hoe we samen kwamen tot zinnige zorg. Optimisme is het sleutelwoord.

In haar voorwoord zegt directeur Langdurige Zorg Marieke Braks onder meer trots te zijn op de gemiddelde 7,6 die klanten de zorgkantoren in 2018 gaven voor de dienstverlening; een flinke verbetering in vergelijking met de 6,7 twee jaar eerder. Minstens even mooi is dat meer klanten de service van zorgkantoren VGZ aanraden in hun eigen omgeving. “Een ongelooflijk compliment, waarop we kunnen bouwen”, aldus Braks.

 

Samen in de langdurige zorg

Want samen met zorgaanbieders en cliënten bouwen aan duurzame langdurige zorg, dat is dagelijkse kost voor Zorgkantoren Coöperatie VGZ. Het jaarverslag vertelt hoe collega's in 2018 werkten aan passende en zinnige zorg. Daarbij komen zorgaanbieders en cliënten ruimschoots aan het woord. Het illustreert hoe de zorgkantoren vorig jaar intensief samenwerkten met tal van zorgpartijen.

 

Zo vertelt GGZ-instelling Vincent van Gogh over het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie. Verder geeft thuiszorginstelling Thebe inzicht in de vooruitstrevende manier waarop zij werken aan de kwaliteitsverbetering van de zorg en gaat zorgaanbieder ASVZ in op passende zorg voor mensen met een zware begeleidingsvraag. De 74-jarige mantelzorger Julie vertelt over Warmthuis, een initiatief dat haar in staat stelt langer voor haar thuiswonende dementerende echtgenoot te zorgen.

 

Het moet niet beter, maar het kán natuurlijk wel

Uit alle verhalen spreekt hart voor de zorg. Over de kwaliteit van zorg in Nederland hoeft volgens Marieke Braks geen misverstand te bestaan; die is van hoog niveau. Het moet niet beter, maar het kán natuurlijk wel. “Ik zie optimisme daarover als onze gezamenlijke plicht. Dat begint met goed naar elkaar luisteren. Denken vanuit de klant, luisteren en doorvragen om de daadwerkelijke behoefte te achterhalen. Daar anticiperen wij op.”

 

Speerpunten zorgkantoren

Dat anticiperen doet Zorgkantoren Coöperatie VGZ onder meer in de vorm van vijf speerpunten die ook in het jaarverslag naar voren komen; de verdere optimalisatie van de dienstverlening, proactieve zorginkoop, het regelen van passende zorg, het maken van afspraken met het hele zorgveld, en bovenal het werken aan zinnige zorg. Dat is betere zorg voor de cliënt, tegen dalende kosten.

 

Vooruit kijken doet het jaarverslag ook: hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets vertelt over zijn Leefplezierplan voor de zorg, waarin de individuele wensen van cliënten het uitgangspunt zijn van kwaliteitsverbetering. Zorgkantoren Coöperatie VGZ levert ook in 2019 een wezenlijke bijdrage aan deze inspirerende kijk op de langdurige zorg.

 

Ab Klink, lid van de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ, wijst verder op de behoefte aan verdere ontschotting in de zorg. Hij wijst op het succes van zorgorganisatie De Omring in Noord-Holland, waar wij meedenken en meewerken aan het verplaatsen of mengen van ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg en andere vormen van langdurige zorg. Ook roept hij tot meer intensieve samenwerking met gemeenten.

 

Kortom, genoeg te lezen in het jaarverslag 2018 van Zorgkantoren Coöperatie VGZ. Nieuwsgierig? Lees het jaarverslag. We wensen u veel leesplezier.

X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Nee, ik ga niet akkoord
Ja, ik ga akkoord