Symposium innovatie

VGZ-Symposium Zorginnovatie

 

 


 

 

 

 

VGZ Symposium Zorginnovatie:
kennis en ervaring delen

Het Symposium Zorginnovatie draaide om connecties leggen met andere zorgaanbieders. Welke innovaties spelen er? En wat zijn ervaringen in de zorg? Zorgaanbieders deelden ervaringen via workshops over sociale – en technologische innovaties. Zo leerde je initiatieven binnen je eigen organisatie te ontdekken én in te zetten.

Regelmatig horen we de wens om goede ideeën en ervaringen uit te wisselen. Met het Symposium Zorginnovatie bood Zorgkantoren Coöperatie VGZ deze mogelijkheid aan zorgaanbieders binnen de Wlz.  

 

Jouw mening telt
We zijn benieuwd wat jij vond van deze dag. Wat vond je van de workshops, de bereikbaarheid en de faciliteit? Laat het ons weten. Jouw antwoorden nemen we mee om volgend jaar weer een succesvol symposium te organiseren. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten.

Kom je in 2020 weer naar het Symposium?

Geef dit nu alvast aan ons door en ontvang in 2020 een uitnodiging.

Placeholder
Workshops
Hieronder vind je een korte impressie van de workshops en een link naar de presentaties of de websites.

1. ‘Iedere innovatie begint met een kleine stap’ 

Hoe stimuleer je innovatieve ideeën in je organisatie?

Kim Spinder, innovator en piraat, leert werknemers op eigen kracht te innoveren. Zo kwamen er in de workshop goede innovatieve ideeën naar boven bij de deelnemers. Zoals het meldpunt voor eenzaamheid. En het in één oogopslag overdragen van een cliënt naar een andere collega.  

Meer informatie over Kim Spinder

2. Implementeren bestaande innovaties

Er zijn veel innovatieve ontwikkelingen in de zorg. En dan? Bij sommige zorgaanbieders staat deze innovatieve kennis nog in de kinderschoenen. Daardoor verlopen implementaties niet goed en wordt opschalen moeilijk. In vogelvlucht vertelden Annemarie Koopman (Vilans) en Brigitte Boon (Academy het Dorp) wat er allemaal bij komt kijken. En waar je op moet letten. Een zorgrobot gebruiken kan bijvoorbeeld alleen als het wifi-netwerk betrouwbaar is. En de technische dienst moet kennis van zaken hebben om bijvoorbeeld de robot te kunnen repareren. Dus innoveren pak je planmatig aan! 

Bekijk de presentatie van Annemarie & Brigitte

3. Informatiesessie arbeidsmarkt-problematiek

De allerbelangrijkste boodschap van Jan Verschuren in deze workshop was: ‘Zorgaanbieders, werk vooral samen en zoek samen naar een oplossing!’ Wat kunnen we samen doen om personeel te werven en te behouden in plaats van bij elkaar weg te kapen? En dan verzuimpreventie. Ook hierin kunnen we samen veel meer bereiken dan alleen. Misschien moeten diverse organisaties wel samen een arbeidsconsulente inhuren? Samen sta je in ieder geval veel sterker! 

4. Workshop digitale innovaties en actieonderzoek

Bettine Pluut gaf op een interactieve manier de kansen van actieonderzoek voor innovatie aan in haar workshop. Praktijkvoorbeelden laten zien wat er mis kan gaan bij het implementeren van innovaties. Actieonderzoek helpt om een traditionele blik te doorbreken. 

Bekijk de workshop van Bettine Pluut

5. Zinnige Zorg-initiatieven in de langdurige zorg 

Het populairst was de workshop over de Zinnige Zorg-initiatieven. Zorgaanbieders vertelden over hun initiatief en de mogelijkheid om deze ook bij andere zorgaanbieders in te voeren. 

“Juist omdat we een kleiner wooninitiatief zijn, zijn sommige initiatieven voor ons makkelijk te implementeren”

6. E-health domotica mogelijkheden

In de domotica-workshop waren diverse innovatieve hulpmiddelen te zien voor cliënten. Zoals de speciale stoel met rustgevende muziek, de virtual-reality-bril, de sociale robot Tessa, de stoel Raizer en nog veel meer. Bekijk nogmaals de innovaties:

DigiContact
De Schakelring
De Wever
Amarant
Koraal Groep en DigitalHealthCentrum

 

 

 
X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Nee, ik ga niet akkoord
Ja, ik ga akkoord