Amarant - Lichttherapie tegen depressie
Depressie komt bij volwassenen met een verstandelijke beperking (IQ<70) vaker voor dan bij anderen. Reguliere behandelmogelijkheden, zoals cognitieve gedragstherapie, zijn vaak niet mogelijk vanwege de mate van de beperking. Uit wetenschappelijk onderzoek in de algemene populatie was al bekend dat lichttherapie een effectieve behandeling is bij depressie. Door veelal aanwezige hersenbeschadigingen bij de doelgroep kan dit effect daar anders zijn. Hierdoor werd lichttherapie niet breed ingezet en is het grootste deel van deze groep aangewezen op antidepressiva.
Uit het GOUD-onderzoek blijkt dat lichttherapie ook bij mensen met een verstandelijke beperking positief effect heeft. Depressieve klachten nemen af. Bij lichttherapie neemt de cliënt een half uur plaats achter een speciale lamp. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of de dagbesteding. Daardoor kan de cliënt gewoon verder gaan met zijn bezigheden.
- Doelgroep VGZ Zorgkantoorregio’s. Uit eerder onderzoek weten we dat 1 op de 6 volwassenen met een verstandelijke beperking depressieve klachten heeft en dat bij 1 op de 15 zelfs sprake is van een depressieve stoornis. Van de volwassenen met een verstandelijke beperking en depressieve klachten heeft bijna 50% baat bij lichttherapie. Dat betekent 2.550 cliënten intramuraal met depressieve klachten in de VGZ Zorgkantoorregio’s
- Zorgkosten in de VGZ Zorgkantoorregio’s. € 2,5 miljoen per jaar voor behandeling bovengenoemde groep met antidepressiva
- Te verwachten besparing in de VGZ Zorgkantoorregio’s. € 375.000 per jaar
- Betrokken zorgverleners. Begeleider, gedragskundige, Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)/ huisarts
Good Practice 
Handreiking
Sneller resultaat
Minder inzet behandelaren
Laagdrempelig
“Lichttherapie kan daadwerkelijk helpen om klachten als prikkelbaarheid, somberheid en lusteloosheid te verminderen. Het is relatief makkelijk in te zetten, ook bij mensen met een ernstigere verstandelijke beperking.”
Heidi Hermans | Gedragskundige bij Amarant