Douche- in bed systeem

Voor het douchen van bedlegerige cliënten kan gebruik worden gemaakt van een douchebrancard. Cliënten worden hierop verplaatst van hun woonruimte naar de badkamer. Deze transfers worden door cliënten niet altijd als prettig ervaren. Daarnaast neemt de douchebrancard ruimte in beslag. In het kader van welzijn en de vraag naar snoezelen is gekeken naar alternatieven voor deze werkwijze. Met behulp van het douche- in bed systeem is de transfer naar de badkamer niet nodig.

Ter voorbereiding wordt er een bad-hoeslaken om de bedranden gespannen, het reservoir gevuld met warm water en de heater aangezet die het water gedurende de hele tijd warm houdt. Het laken loopt vol water, waardoor het lichaam omgeven wordt door warm water. Het water wordt na afloop weggezogen door de waterzuiger, het laken wordt van het bed gehaald en gewassen in de wasmachine. Het reservoir wordt geleegd en desinfecteert zichzelf.

Bewoners hoeven niet onnodig een transfer te ondergaan en worden in hun slaapkamer, een voor hen vertrouwde omgeving, gedoucht. Het douche- in bed systeem wordt ook ingezet om te snoezelen en is niet afhankelijk van een algemene snoezelruimte. Ook voor medewerkers draagt dit positief bij aan de manier van werken. De transfer naar de douchebrancard is een fysiek zware handeling die in de nieuwe situatie niet plaatsvindt.

Goed voorbeeld

Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.

Cliënten meer ontspannen

Transfer naar badkamer is niet nodig en kan ook ingezet worden om te snoezelen

Minder fysieke belasting

De transfer naar de douchebrancard is een fysiek zware handeling met bed- in douchesysteem niet plaatsvindt

Hygiënisch

Het reservoir wordt geleegd en desinfecteert zichzelf