Oranje bril tegen schadelijk effect nachtdienst

Werken in de nacht verstoort het bioritme, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Nachtwerkproblematiek valt niet volledig op te lossen, maar je kunt wel de negatieve effecten ervan verminderen. Zo kan een speciale bril de negatieve effecten van blauw dag- of kunstlicht op de biologische klok verminderen.
Na de nachtdienst in de vroege morgen is de zon vaak al op bij thuiskomst. Vlak voor het slapen gaan is het niet gunstig om met blauw licht in contact te komen. Helaas kun je vrijwel geen melatonine aanmaken als er nog blauw licht is, ook van kunstverlichting. In die fase is het verstandig om de blauw licht werende bril op te doen. Met de bril op lijkt het voor de hersenen volledig donker. De lichtsensor in ons oog, die onze biologische klok helpt te kalibreren, is gevoelig voor specifiek blauw licht. De oranje bril blokkeert dit type licht. Als je voor het slapengaan de bril opdoet, denken de hersenen: het is donker, dan kun je gemakkelijk op een natuurlijke wijze melatonine aanmaken.

Als je een nachtdienst hebt gedraaid, kun je onderweg naar huis op de fiets of in het OV de bril al opdoen. Denk hierbij aan het moment bij thuiskomst in de vroege ochtend na een nachtdienst, tijdens een licht ontbijt of tijdens het normale relaxmomentje voor het slapen gaan in de vroege morgen. Natuurlijk is het ook goed om de bril te dragen in de avond voor het slapen gaan enkele dagen voor de nachtdienst. In dit geval simuleert de bril het natuurlijke ‘avondsignaal’ van een zonsondergang. Dit draagt bij aan een effectiever slaapritueel, optimaliseert de natuurlijke aanmaak van melatonine en maakt de kans kleiner dat je al vermoeid aan een nachtdienst begint.

Goed voorbeeld

Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.

Conditioneert uw brein voor slaap

De bril maakt slaperig zonder dat het donker is.

Verbeterde slaap

De verlengde en verhoogde natuurlijke aanmaak van melatonine is niet alleen goed voor uw slaap, maar ook voor uw gezondheid.

Helpt ogen tot rust komen

De bril filtert blauw licht en voorkomt vermoeide of geïrriteerde ogen.

"Ik gebruikte de bril vooral als ik uit mijn nachtdiensten kwam, i.v.m. het omschakelen. Hierbij heeft de bril mij goed geholpen. Het viel me op dat ik echt vermoeider werd na het dragen van de bril en hierdoor sneller in slaap viel.”

Zorgprofessional