Koraal - Advance care planning GZ
Als niet tijdig het gesprek met familie van cliënt gevoerd wordt, is het onduidelijk wat de wensen zijn van iemand ten aanzien van mogelijke medische complicaties voor cliënt. Dit kan leiden tot ad hoc beslissingen; verminderde regie; onwenselijke of onnodige behandeling etc. en dus lagere kwaliteit van leven en hogere kosten.
Door vroegtijdige communicatie over de zorg in de toekomst, kom je samen tot een (toekomst)plan waarmee passende keuzes gemaakt worden ten aanzien van kwetsbaarheid. Dit noemen we advance care planning. Koraal heeft samen met Nivel een training ontwikkeld. De training bereidt professionals voor om de doelen en voorkeuren op dit gebied te bespreken met cliënten met een verstandelijke beperking, hun naasten en andere zorgverleners.
Doelgroep in de VGZ Zorgkantoorregio’s
Deze Good Practice kan ingezet worden bij alle GZ-cliënten. Deze uitwerking richt zich op cliënten VG met name EMB- en EVB-cliënten. Om de doelgroep van de VGZ Zorgkantoor regio te bepalen is uitgegaan van ZZP VG 6 en ZZP VG 8. Er zijn 2583 cliënten met ZZP VG 6 en 8 in de VGZ Zorgkantoorregio’s.
Zorgkosten in de VGZ Zorgkantoorregio’s
De totale zorgkosten voor de doelgroep ZZP VG 6 en ZZP VG 8 zijn € 28.913.747,73.
Te verwachten besparing in de VGZ Zorgkantoorregio’s
Ad hoc en onwenselijke behandeling in de laatste levensfase wordt voor alle cliënten op individueel niveau voorkomen.
Betrokken zorgverleners
Begeleider, verpleegkundige, arts, gedragsdeskundige en geestelijk verzorger.
Good practice 
Positieve gezondheid
Kwaliteit
Voorkomt ongewenste behandeling
“De kern van advance care planning is interesse in wat daadwerkelijk belangrijk is voor de ander. Dat ligt dan aan de basis van te nemen medische beslissingen".
Annemieke Wagemans | Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) bij Koraal
Sonja Soudant | Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) bij Koraal