Middin - Ikkookkratje

Vanuit de cliëntenraad bij Middin is het project ‘Gastvrij eten en drinken’ ontstaan. Middin heeft de visie en ambitie om zo gastvrij mogelijk te eten en te drinken. Het Ikkookkratje maakt onderdeel uit van dit project. Met het Ikkookkratje leren cliënten wat lekker én verantwoord is op een aansprekende en uitnodigende manier. Cliënten worden hierbij gestimuleerd om zo zelfstandig mogelijk te (leren) koken. 

Het Ikkookkratje bevat een maatbeker, garde, receptenmap, pannenlap en een schort. Cliënten kunnen zich aanmelden om twee keer per week een tasje met lokale, verse ingrediënten op maat af te nemen. In dit tasje zit een recept, met duidelijke stappen, in eenvoudige taal geschreven. Ook heeft ieder recept een QR code met een instructievideo. De deelnemer heeft hierdoor meerdere mogelijkheden om ondersteund te worden in het bereiden van de maaltijd en kan hierin zelf kiezen wat voor hem/haar helpend is. Door het gebruik van het Ikkookkratje heeft de cliënt meer eigen regie en het vergroot het gevoel van eigenwaarde en de zelfredzaamheid.

Voor begeleiders is er een Ikkook-informatiekrat met praatplaten, posters, gesprekskaarten, de visie van Middin op ‘Gastvrij eten en drinken’ en de hygiënecode in de vorm van een beslisboom. Zij kunnen dit gebruiken om in gesprek te gaan met cliënten over koken en gezonde voeding.

Meer informatie

Op deze website kun je een menukaart downloaden waarin is beschreven hoe het idee van het Ikkookkratje is uitgewerkt en geïmplementeerd binnen de eigen organisatie.

Goed voorbeeld

Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.

Eigen regie

Cliënten kunnen op een zelfstandige manier een maaltijd koken.

Gezond eten

Een gezonde maaltijd met lokale, verse ingrediënten.

Duidelijke uitleg

Bevat recepten met duidelijke stappen en een QR code met instructievideo.

"We vinden het heel belangrijk dat cliënten zoveel mogelijk eigen regie ervaren, gericht op gezond eten en drinken. Zelf opscheppen, zelf het menu kiezen, inzicht krijgen in budget en beleving rondom de maaltijd. Met Ikkookkratje willen we de bewustwording over gezond eten en drinken stimuleren bij zowel cliënten als medewerkers."