St. Barbara - Draaihulpsysteem

Er zijn cliënten die door lichamelijke problematiek hun mobiliteit en spierkracht verliezen en daardoor afhankelijk zijn van zorgondersteuning aan bed. Deze zorg is arbeidsintensief omdat de cliënten vaak zelf niet goed kunnen meewerken. Dit betekent dat bepaalde zorg zoals het aan- en uitkleden of wisselligging door twee professionals gedaan dient te worden. Het draaihulpsysteem is een hulpmiddel voor de verplaatsing en het wenden van cliënten op bed.

Het systeem zorgt voor een rustige en gelijkmatige verplaatsing hetgeen aangenaam is voor de cliënt. Door het gebruik van dit systeem kan de zorg aan bed door één professional verleend worden en is het lichamelijk minder belastend.

  • Doelgroep in de VGZ Zorgkantoorregio’s. Cliënten, binnen de intramurale zorg, die door twee zorgprofessionals ondersteund moeten worden in de zorg verleend aan het bed
  • Zorgkosten in de VGZ Zorgkantoorregio’s. 2,9 miljard
  • Te verwachten besparing in de VGZ Zorgkantoorregio’s. Na 11 dagen inzet met één medewerker en het draaihulpsysteem is het break-evenpoint bereikt t.o.v. de inzet van twee medewerkers
  • Betrokken zorgverleners. Ergotherapeut, fysiotherapeut, verpleegkundige, verzorgende IG en helpende

Good Practice                      

Dit initiatief behoort tot de good practices. Dit zijn initiatieven die leiden tot goede zorg voor de cliënt tegen lagere kosten.

Meer comfort voor de cliënt

De cliënt ervaart meer comfort gedurende de zorgmomenten.

Meer tijd voor zorg

De zorg aan het bed wordt door 1 professional verleend in plaats van 2.

Minder inzet van medewerkers

Verlaging van zorgkosten door minder inzet van zorgprofessionals.

“Met het draaihulpsysteem wordt het comfort van de cliënt en de kwaliteit van zorg verhoogd."

Mariël Kolvenbach | Bestuurder bij St. Barbara in Dreumel