tantelouise - Heupairbag om heupfractuur te voorkomen

Bij ouderen neemt de angst om te vallen toe, zeker als iemand al een keer gevallen is. Deze angst zorgt ervoor dat men minder en voorzichtiger gaat bewegen, wat de kans op vallen juist vergroot.  

De heupairbag is een soort zachte riem, die onder de kleding gedragen kan worden. Als de cliënt valt terwijl deze de heupairbag draagt, blaast een speciaal kussen zich automatisch op. De klap van de val wordt opgevangen en de heupbotten worden beschermd. TanteLouise ervaart dat door inzet van de heupairbag de angst om te vallen afneemt en men weer vrijer beweegt. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het aantal heupfracturen binnen tanteLouise sinds de heupairbag met 50% is gedaald. Met een heupairbag is er minder supervisie nodig voor valgevaarlijke cliënten, wat ervoor zorgt dat de zorgprofessional kostbare tijd op een andere manier kan inzetten. 

  • Doelgroep. Ongeveer 1613 cliënten woonachtig in een intramurale setting binnen de VGZ Zorgkantoorregio’s kunnen baat hebben bij een heupairbag  
  • Zorgkosten in de VGZ Zorgkantoorregio’s. De kosten binnen de VGZ Zorgkantoorregio’s voor bovenstaande groep die geen heupairbag draagt is binnen de langdurige zorg € 13.135.788,- 
  • Te verwachten besparing in de VGZ Zorgkantoorregio’s. 30 FTE aan zorgpersoneel in de intramurale setting. Uitgedrukt in euro’s staat dit gelijk aan €1,1 miljoen 
  • Betrokken zorgverleners. Verpleging en verzorging, fysiotherapeut, ergotherapeut 

Good Practice                      

Dit initiatief behoort tot de good practices. Dit zijn initiatieven die leiden tot goede zorg voor de cliënt tegen lagere kosten.

Tommie in de zorg

In de video praat Tommie met Inge en Sophie, innovatiebegeleiders bij De Zorggroep over de heupairbag.

Meer zelfvertrouwen om te gaan bewegen

Door de heupairbag krijgen cliënten weer meer zelfvertrouwen om te lopen. Dit komt de conditie, kracht en zelfredzaamheid ten goede en vergroot de leefwereld van de cliënt.

Minder heupfracturen

Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het aantal heupfracturen binnen tanteLouise sinds de heupairbag met 50% is gedaald.

Minder supervisie

2 uur minder inzet per jaar per valgevaarlijke cliënt door minder supervisie. Medewerkers ervaren door de afname van supervisie minder onbegrepen gedrag en meer rust op de afdeling.

"Door de inzet van de heupairbag zien we een sterke afname van het aantal heupfracturen binnen tanteLouise. Daarmee besparen we ontzettend veel persoonlijk ongemak én verlagen we de zorglast binnen onze woonlocaties".

Daan de Viet | Innovatieadviseur bij tanteLouise