Thebe - Gastvrij aan tafel en minder derving

Binnen Thebe wordt gewerkt vanuit de visie 'Gastvrij aan tafel' waarbij eten en drinken wordt gezien als beleving. In het restaurant wordt aan tafel de keuze van de bewoner opgenomen. Op basis van deze keuze worden de losse onderdelen van de maaltijd koud en op een smakelijke wijze op het bord gepositioneerd. Vervolgens wordt de maaltijd warm gemaakt (geregeneerd) in de combi steamer en wordt de maaltijd gegarneerd alvorens te worden gereserveerd aan de bewoner.

De maaltijden hebben een korte opwarmtijd per bord en zijn daardoor kwalitatief beter, meer behoud van vitamines en betere smaak. Verder dringt het voedselverspilling terug doordat er enkel porties worden opgewarmd die daadwerkelijk worden genuttigd. Wat over is, blijft koel bewaard en kan later gebruikt worden. Tevens is het een maaltijdconcept, omdat er altijd maaltijden beschikbaar zijn.

Succesfactoren

 • Coördinatoren gastvrijheid krijgen commitment voor het 'Eten met meer smaak & sfeer bereid' traject vanuit de manager woonzorglocatie.
 • Cliënten/bewoners krijgen een betere eetbeleving, waardoor het plezierig is voor zowel cliënt, medewerker, familie als bezoeker van het restaurant.

Doelgroep

Intramurale woonvormen met een restaurant. Op basis van het VGZ marktaandeel wordt er gerekend met 500 woonvormen.

Landelijke kosten per jaar (VGZ marktaandeel

Landelijke kostenbesparing bedrijfskosten per jaar: € 64 miljoen op basis van inkoop van warme maaltijden waarvan in de praktijk meer dan 25% voedselverspilling betreft.

Mogelijke landelijke besparing per jaar (VGZ marktaandeel)

Totale potentiële besparing is € 6 miljoen aan inkoop van maaltijden op basis van 20% minder voedselverspilling.

Betrokken medewerkers

Adviseur gastvrijheid, culinair coach, medewerker gastvrijheid, manager woonzorglocatie.

Investering

 • Investeringskosten materiaal: € 7.100,- per locatie per jaar.
 • Investering beginfase (fte): € 2.576,- eenmalig per locatie voor het eerste jaar.
 1. Inzet medewerker gastvrijheid
 2. Inzet projectleider per locatie

Thema

Minder inkoopkosten voor voeding.

FIT initiatief                           

Dit initiatief behoort tot de FIT initiatieven. Dit zijn initiatieven die bijdragen aan het verlagen van bedrijfskosten en/of duurzaamheid en/of efficiënte inzet van arbeidstijd van (zorg)personeel.

Besparing door FIT initiatief

 • Binnen Thebe is er intramuraal voor 6 locaties in 5 jaar een totale besparing van ongeveer € 521.792,- op basis van inkoopkosten voor voeding. Dit is erg afhankelijk van de grootte van de locatie.
 • Door dit maaltijdconcept is de voedselverspilling binnen Thebe teruggedrongen van 28% (in 2017) naar 8% (in 2021). Dit is een besparing van 20% aan minder voedselverspilling.

Positief

 • Kwaliteitsverbetering voor de cliënt: lekkere en volwaardige maaltijd door korte regenereertijd in de oven. Mooie presentatie op het bord, wat bijdraagt aan de klantbeleving.
 • Duurzaamheid voor Thebe als organisatie: er wordt niet te veel tegelijkertijd opgewarmd wat uiteindelijk weggegooid moet worden vanwege voedselveiligheid.
 • Extra omzet als bijvangst: door het inzetten van koud positioneren is het mogelijk om een restaurantvoorziening in de wijk aan te bieden familie mee te laten eten.

"Een à la carte keuzemenu voor cliënten en nauwelijks verspilling? Dat kan bij woon-zorglocaties van Thebe!"

Jeanine Huijbregts | Adviseur gastvrijheid, eten & drinken