Vierstroom - Van reistijd naar vitaliteit

Vierstroom Zorg Thuis heeft zich gebogen over de vraag wat de invloed is van het type vervoersmiddel op reistijd en reiskosten. In een pilot van een halfjaar hebben ze 8 elektrische fietsen ingezet voor medewerkers. Dit leidde bij de testgroep tot een toename in het gebruik van de (elektrische) fiets met 60% én een reistijdreductie van 11,5%.

Deze besparing wordt gebruikt voor de financiering van de fietsen. Door de reductie in reistijd kan er meer zorg worden geleverd tegen dezelfde kosten. En met meer medewerkers op de fiets, kan de vitaliteit onder medewerkers groeien, terwijl de CO2-uitstoot substantieel afneemt.

 

Succesfactoren

  • Leasekosten e-bikes en besparing reiskosten zijn verevenend
  • De fiets is ontwikkeld vanuit de gedachte dat deze optimaal geschikt is voor de werkzaamheden van de zorgprofessionals

Aandachtsgebied

HRM, Vitaliteit, arbeidsmarkt

Betrokken medewerkers

Alle medewerkers van de organisatie

FIT initiatief                           

Dit initiatief behoort tot de FIT initiatieven. Dit zijn initiatieven die bijdragen aan het verlagen van bedrijfskosten en/of duurzaamheid en/of efficiënte inzet van arbeidstijd van (zorg)personeel.

Positief

De inzet van de elektrische zorgfiets vermindert de reistijd. Dat resulteert in meer zorg tegen dezelfde prijs. De vitaliteit van medewerkers krijgt een impuls en de CO2-uitstoot neemt af. Bovendien doet zich met deze aantrekkelijke zorgfiets een kans voor om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Besparing

Reistijd reductie: 11,5%
CO2 uitstoot reductie: 40%

“De zorgfiets is niet zomaar een e-bike. Dit model is speciaal aangepast aan de werkzaamheden van onze zorgprofessionals. De keuze voor de fiets leidt tot capaciteitswinst en vergroot kansen op meer vitaliteit en meer werknemerstevredenheid. Samen met onze professionals blijven we kijken naar verbeteringen voor nóg optimale ondersteuning. Door deze aanpassingen voelt de zorgfiets ook echt als iets 'van ons'."

René van de Wetering | Manager Backoffice