Zinnige zorg - Hulpmiddelen

Hulpmiddelen in de zorg hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat mensen zo gezond en zelfstandig mogelijk blijven, en tegelijkertijd het vergroten van de kwaliteit van leven. Naast hulpmiddelen voor cliënten, zijn er ook hulpmiddelen voor zorgprofessionals die de fysieke belasting of werkdruk verminderen. Bekijk hieronder de hulpmiddelen.

 • Voor het douchen van bedlegerige cliënten kan gebruik worden gemaakt van een douchebrancard. Cliënten worden hierop verplaatst van hun woonruimte naar de badkamer. Deze transfers worden door cliënten niet altijd als prettig ervaren. Met behulp van het douche- in bed systeem is de transfer naar de badkamer niet nodig.

  Lees meer over douche- in bedsysteem

 • Er zijn cliënten die door lichamelijke problematiek hun mobiliteit en spierkracht verliezen en daardoor afhankelijk zijn van zorgondersteuning aan bed. Deze zorg is arbeidsintensief omdat de cliënten vaak zelf niet goed kunnen meewerken. Dit betekent dat bepaalde zorg zoals het aan- en uitkleden of wisselligging door twee professionals gedaan dient te worden. Het draaihulpsysteem is een hulpmiddel voor de verplaatsing en het wenden van cliënten op bed.

  Lees meer over het draaihulpsysteem bij St. Barbara

 • Cliënten met een beperking ervaren stress bij het afdrogen na het douchen. De kou en spanning bij het afdrogen veroorzaakt onrust en verkrampte spieren. De oplossing is geen handdoeken meer maar infra rood en een zacht warme luchtstroom.

  Lees meer over drogen zonder handdoek

 • De heupairbag is een soort zachte riem, die onder de kleding gedragen kan worden. Als de cliënt valt terwijl deze de heupairbag draagt, blaast een speciaal kussen zich automatisch op. De klap van de val wordt opgevangen en de heupbotten worden beschermd. TanteLouise heeft gezien dat door inzet van de heupairbag de angst om te vallen afneemt en men weer vrijer beweegt. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het aantal heupfracturen binnen tanteLouise sinds de heupairbag met 50% is gedaald. Met een heupairbag is er minder supervisie nodig voor val gevaarlijke cliënten, wat ervoor zorgt dat de zorgprofessional kostbare tijd op een andere manier kan inzetten. 

  Lees meer over tanteLouise en de heupairbag

   

 • Een wegwerp eetschort heeft een klinische uitstraling en is niet comfortabel voor de cliënt. Daarnaast veroorzaken de wegwerp eetschorten jaarlijks 10 kg afval per cliënt. Wegwerpmaterialen zijn een van de grootste afvalstromen binnen de zorgsector. Met duurzame kledingbeschermers stimuleren we circulariteit met als doel om ons gezamenlijk in te zetten voor een beter (leef)klimaat.

  Lees meer over de kledingbeschermer van Land van Horne
 • Klittenbandzwachtels zijn eenvoudiger aan te trekken, vaak door de cliënt zelf. Daarnaast is het sneller en fysiek minder belastend voor de zorgprofessional.

  Lees meer over Omring - Klittenbandzwachtels in acute zwachtelfase

 • Na een oogoperatie voor staar of glaucoom kan een deel van de behandelde mensen niet zelf ogen druppelen. Het druppelen van de ogen moet gedurende 4 weken na de operatie, met afbouw in frequentie, plaatsvinden. TWB maakt gebruik van een oogdruppelbril. De oogdruppelbril zorgt ervoor dat mensen zelfstandig kunnen druppelen. Na introductie verdwijnt wijkverpleging uit beeld en is de cliënt zelfredzaam.

  Lees meer over de oogdruppelbril bij TWB

 • Werken in de nacht verstoort het bioritme, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Nachtwerkproblematiek valt niet volledig op te lossen, maar je kunt wel de negatieve effecten ervan verminderen. Zo kan een speciale bril de negatieve effecten van blauw dag- of kunstlicht op de biologische klok verminderen.

  Lees meer over de oranje bril

 • De palliatieve kit is een door de apotheek afgesloten box waarin zich benodigdheden bevinden om (acute) symptomen direct te behandelen. De kit wordt bij palliatieve cliënten in huis gezet op het moment dat deze in de terminale fase komt.

  Lees meer over Buurtzorg, Zorggroep HenZ, Kwaliteitskring apotheken Gorinchem en de palliatieve kit

 • Voor ouderen kan het lastig zijn om zich om te draaien in bed, hierdoor kan men decubitus ontwikkelen. Bij Brabantzorg maakt men gebruik van een slimme matrastopper, die gladder is dan een katoenen hoeslaken. Hierdoor kunnen mensen makkelijker zelfstandig omdraaien of met beperkte inzet van een zorgmedewerker. De matrastopper zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer, dit vergroot het comfort in bed.

  Lees meer over de slimme matrastopper bij Brabantzorg

 • Veel cliënten in de wijkverpleging vergeten hun medicatie tijdig in te nemen. Op gezette tijden komt een wijkverpleegkundige om te zorgen voor tijdige en juiste inname van de medicatie. Bij inzet van farmaceutische telezorg wordt een slimme medicijndispenser geplaatst bij de cliënt thuis. De dispenser reikt vervolgens op het juiste moment de medicatie aan.

  Lees meer over de slimme medicijndispenser van Thebe en ZZG

 • Veel klanten in de thuiszorg hebben hulp nodig bij het dagelijks wassen. Naast wasbeurten onder de douche worden klanten een paar keer per week gewassen met de hand. Dit gaat vaak nog met behulp van water, zeep en handdoeken. Deze methode kost veel tijd, moeite en stress voor zowel de zorgverlener als de zorgvrager. Verzorgend wassen is een andere manier van lichamelijke verzorging: er wordt gewassen met wasdoekjes, geïmpregneerd met lotion.

  Lees meer over MeanderGroep en verzorgend wassen