Zinnige zorg - Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie verhoogt de kwaliteit van leven én verlaagt de zorgkosten, win-win dus. Bekijk de initiatieven gericht op preventie.

 • Bij WilgaerdenLeekerweideGroep wordt het Dreamteam ingezet. Het team bestaat uit nachtzorgmedewerkers, een gedragsdeskundige, een verpleegkundige specialist en een ergotherapeut. Het Dreamteam onderzoekt en analyseert bewoners waarbij het vermoeden is dat er sprake is van slaapproblematiek.

  Lees meer over WilgaerdenLeekerweideGroep - Dreamteam voor het verbeteren van slapeloosheid
 • Het digitale wondregistratiesysteem leidt tot betere en eenduidige wondbehandeling, zorgt voor een gestructureerde werkwijze en bespaart zorgaanbieders tijd.

  Lees meer over Buurtzorg - Digitaal wonddossier

 • Door de inzet van de webapplicatie ‘meldpunt voor uitbraken infectieziekten & BRMO’ (MUIZ) is er inzicht in de regionale infecties. Door dit inzicht kan verdere verspreiding van infecties binnen zorgorganisaties worden beperkt. Daarnaast neemt de app administratieve handelingen over.

  Lees meer over GGD en infectiepreventie door regionale app

 • GGz Centraal heeft een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld voor leefstijlverbetering voor cliënten in de klinische zorg. Dit is
  een gecombineerde aanpak met interventies. Hierdoor verbeteren de psychische en lichamelijke gezondheid van cliënten.

  Meer over GGz Centraal en de multidisciplinaire aanpak

 • In verpleeghuizen wordt bij cliënten met een katheter regelmatig preventief de blaas gespoeld om infecties en verstoppingen te voorkomen. Preventief blaasspoelen heeft volgens onderzoeken geen effect. Infecties moeten met name in de katheter voorkomen worden. Daarom is het effectiever om de katheter te spoelen in plaats van preventief de blaas te spoelen.

  Lees meer over Thebe en katheterspoelen in plaats van preventief blaasspoelen

 • Amarant geeft lichttherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Depressie komt bij mensen met een licht verstandelijke beperking vaker voor dan bij anderen. Reguliere behandelmethode zijn vaak niet mogelijk vanwege de cognitieve beperking. De helft van de mensen die deze behandeling krijgt heeft hier baat bij.

  Lees meer over Amarant en lichttherapie tegen depressie