Zinnige zorg en innovatie - Duurzaamheid
Klimaatverandering, CO2-uitstoot, maatschappelijk verantwoord beleggen, inclusie, verkleinen van gezondheidsverschillen. Bekende termen die allemaal horen bij het thema Duurzaamheid. Helpt u ook mee aan deze grote maatschappelijke opgave? Bekijk de innovaties gericht op duurzaamheid.
-
Binnen Thebe wordt gewerkt vanuit de visie 'Gastvrij aan tafel' waarbij eten en drinken wordt gezien als beleving. In het restaurant wordt aan tafel de keuze van de bewoner opgenomen. Op basis van deze keuze worden de losse onderdelen van de maaltijd koud en op een smakelijke wijze op het bord gepositioneerd. Vervolgens wordt de maaltijd warm gemaakt (geregeneerd) in de combi steamer en wordt de maaltijd gegarneerd alvorens te worden gereserveerd aan de bewoner.
Lees meer over Gastvrij aan tafel en minder verspilling bij Thebe
-
De palliatieve kit is een door de apotheek afgesloten box waarin zich benodigdheden bevinden om (acute) symptomen direct te behandelen. De kit wordt bij palliatieve cliënten in huis gezet op het moment dat deze in de terminale fase komt.
Lees meer over Buurtzorg, Zorggroep HenZ, Kwaliteitskring apotheken Gorinchem en de palliatieve kit
-
Een wegwerp eetschort heeft een klinische uitstraling en is niet comfortabel voor de cliënt. Daarnaast veroorzaken de wegwerp eetschorten jaarlijks 10 kg afval per cliënt. Wegwerpmaterialen zijn een van de grootste afvalstromen binnen de zorgsector. Met duurzame kledingbeschermers stimuleren we circulariteit met als doel om ons gezamenlijk in te zetten voor een beter (leef)klimaat.
Lees meer over de kledingbeschermer van Land van Horne -
Vierstroom Zorg Thuis heeft zich gebogen over de vraag wat de invloed is van het type vervoersmiddel op reistijd en reiskosten. In een pilot van een halfjaar hebben we 8 elektrische fietsen ingezet voor medewerkers. Dit leidde bij de testgroep tot een toename in het gebruik van de (elektrische) fiets met 60% én een reistijdreductie van 11,5%.
-
De meeste ouderen krijgen vroeg of laat te maken met incontinentieproblemen. Bij de inzet van incontinentiemateriaal komt het regelmatig voor dat het materiaal niet goed aansluit bij de behoefte van de cliënt. Dit heeft meer verschoningsmomenten en lekkages tot gevolg. E-health bij incontinentie is een handig systeem dat het urinepatroon van een cliënt gedurende 72 uur meet.
Lees meer over E-health bij incontinentie van Zorgpartners Midden-Holland
-
Thebe zag dat het beleid rondom het verwisselen van de opvangzak van de blaaskatheter, zowel in verpleeghuiszorg als bij zorg thuis, niet eenduidig was. Gemiddeld werd de opvangzak vier keer per week vervangen. Uit onderzoek bleek dat de kans op een urineweginfectie gelijk blijft als de opvangzak één keer per week vervangen wordt. Daardoor is de cliënt minder afhankelijk van zorg en heeft daardoor meer vrijheid. Verpleegkundigen en verzorgden houden meer tijd over voor andere zorg.