Zinnige zorg en innovatie - Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie verhoogt de kwaliteit van leven én verlaagt de zorgkosten, win-win dus. Bekijk de innovaties gericht op preventie.

 • Door de inzet van de webapplicatie ‘meldpunt voor uitbraken infectieziekten & BRMO’ (MUIZ) is er inzicht in de regionale infecties. Door dit inzicht kan verdere verspreiding van infecties binnen zorgorganisaties worden beperkt. Daarnaast neemt de app administratieve handelingen over.

  Lees meer over GGD en infectiepreventie door regionale app

 • GGz Centraal heeft een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld voor leefstijlverbetering voor cliënten in de klinische zorg. Dit is
  een gecombineerde aanpak met interventies. Hierdoor verbeteren de psychische en lichamelijke gezondheid van cliënten.

  Meer over GGz Centraal en de multidisciplinaire aanpak

 • De heupairbag is een soort zachte riem, die onder de kleding gedragen kan worden. Als de cliënt valt terwijl deze de heupairbag draagt, blaast een speciaal kussen zich automatisch op. De klap van de val wordt opgevangen en de heupbotten worden beschermd. TanteLouise heeft gezien dat door inzet van de heupairbag de angst om te vallen afneemt en men weer vrijer beweegt. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het aantal heupfracturen binnen tanteLouise sinds de heupairbag met 50% is gedaald. Met een heupairbag is er minder supervisie nodig voor val gevaarlijke cliënten, wat ervoor zorgt dat de zorgprofessional kostbare tijd op een andere manier kan inzetten. 

  Lees meer over tanteLouise en de heupairbag

   

 • Amarant geeft lichttherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Depressie komt bij mensen met een licht verstandelijke beperking vaker voor dan bij anderen. Reguliere behandelmethode zijn vaak niet mogelijk vanwege de cognitieve beperking. De helft van de mensen die deze behandeling krijgt heeft hier baat bij.

  Lees meer over Amarant en lichttherapie tegen depressie