Leveringsvormen

Afbeelding 2 oudere dames

In de Wlz zijn er verschillende leveringsvormen 

  • Volledig pakket thuis (VPT)
  • Modulair pakket thuis (MPT)
  • Persoonsgebonden budget (PGB)
  • Combinatie MPT en PGB
  • Volledig verblijf in een zorginstelling
  • Deeltijd verblijf in een zorginstelling

Met een Wlz-indicatie krijgt u de zorg die u nodig heeft. Dat kan zorg thuis zijn of in een zorginstelling. U kunt kiezen om zorg te krijgen van zorgaanbieders waarmee het zorgkantoor afspraken mee heeft gemaakt. We noemen dit zorg in natura (ZIN). Of u kunt zelf de zorg inkopen en de administratie voeren met een persoonsgebonden budget (PGB).

Leveringsvormen

Er is een keuze uit verschillende leveringsvormen. Hieronder staat een overzicht van de verschillende leveringsvormen: MPT, VPT, PGB, combinatie MPT-PGB, volledig verblijf in een zorginstelling en deeltijd verblijf in een zorginstelling.

Volledig verblijf in een zorginstelling

Wilt u in een zorginstelling gaan wonen? Of is de zorg te complex om thuis te krijgen. Kies dan voor verblijf in een zorginstelling.

Deeltijd verblijf in een zorginstelling

Wilt u (nog) niet alle dagen in een zorginstelling wonen? Of wilt u langzaam wennen aan het wonen in een zorginstelling? Kies dan voor een combinatie van zorg thuis en zorg in een zorginstelling.

Volledig pakket thuis (VPT)

U krijgt bijna alle zorg die u in een instelling zou ontvangen, thuis. Eén zorgverlener levert deze zorg. Een VPT is inclusief maaltijden, huishoudelijke hulp en dagbesteding.

Modulair pakket thuis (MPT)

U krijgt de zorg bij u thuis van één of meerdere zorgaanbieders. U kiest welke zorg (module) u van welke zorgaanbieder krijgt.

Persoonsgebonden budget (PGB)

U ontvangt een budget waarmee u alle zorg zelf regelt. De SVB beheert het budget en betaalt de zorgverleners. U voert zelf de administratie. Een PGB vraagt u aan bij ons zorgkantoor.

Combinatie MPT en PGB

Een deel van de zorg regelt u zelf met een PGB. U voert ook zelf de administratie. Voor het andere deel van de zorg kiest u uit de zorgaanbieders waarmee ons zorgkantoor afspraken heeft gemaakt. 

Hulp nodig?

Hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner

U kunt kosteloos een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Een cliëntenondersteuner helpt bij het aanvragen van een indicatie of geeft advies over de soort zorg. Lees meer over welke cliëntondersteuner u kan helpen en wat een cliëntondersteuner doet. 

Hulp van een klantadviseur van het VGZ Zorgkantoor

Ook wij helpen u graag. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088-1311660.