Leveringsvormen

Afbeelding 2 oudere dames

In de Wlz zijn er verschillende leveringsvormen 

  • Volledig pakket thuis (VPT)
  • Modulair pakket thuis (MPT)
  • (deeltijd) Verblijf in een instelling
  • Persoonsgebonden budget (PGB)
  • Combinatie MPT en PGB
Met een Wlz-indicatie krijgt u de zorg die u nodig heeft. U kunt kiezen hoe en waar u de zorg wilt ontvangen. Er is een keuze uit verschillende leveringsvormen. Hieronder staat een overzicht van de verschillende leveringsvormen MPT, VPT, PGB, combinatie MPT-PGB en (deeltijd)verblijf.

(deeltijd) Verblijf in een instelling

Wilt u in een zorginstelling gaan wonen? Of is de zorg te complex om thuis te krijgen. Kies dan voor verblijf in een zorginstelling. We horen graag welke zorginstelling uw voorkeur heeft. Kies een zorgaanbieder waarmee ons zorgkantoor afspraken heeft gemaakt. 

Volledig pakket thuis (VPT)

U krijgt bijna alle zorg die u in een instelling zou ontvangen, thuis. Eén zorgverlener levert deze zorg. Een VPT is inclusief maaltijden, huishoudelijke hulp en dagbesteding. U kiest uit de zorgaanbieders waarmee ons zorgkantoor afspraken heeft gemaakt.

Modulair pakket thuis (MPT)

Met een MPT krijgt u de zorg bij u thuis. U maakt met één of meerdere zorgaanbieders afspraken over de zorg die u nodig heeft. Met het modulair pakket thuis kiest u zelf welke zorg (module) u van welke zorgaanbieder krijgt. U kiest uit de zorgaanbieders waarmee ons zorgkantoor afspraken heeft gemaakt.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Wilt u alle zorg zelf regelen bij een zorgverlener? Dat kan met een PGB. Met een PGB bepaalt u zelf door wie, wanneer, waar en hoe u de zorg wilt krijgen. U maakt hiervoor afspraken met zorgverleners. De SVB beheert het budget en betaalt de zorgverleners. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u uw budget op de juiste manier besteedt. En voert zelf de administratie. Een PGB vraagt u aan bij ons zorgkantoor.

Combinatie MPT en PGB

U kunt een MPT ook combineren met een PGB. Voor een deel van de zorg (PGB) regelt u zelf door wie, wanneer, waar en hoe u de zorg wilt krijgen. U voert ook zelf de administratie. Voor het andere deel van de zorg kiest u uit de zorgaanbieders waarmee ons zorgkantoor afspraken heeft (MPT). Voor het gedeelte MPT regelt het zorgkantoor de betaling rechtstreeks met de zorgaanbieder.

Hulp nodig?

Hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner

U kunt kosteloos een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Een cliëntenondersteuner helpt bij het aanvragen van een indicatie of geeft advies over de soort zorg. Lees meer over welke cliëntondersteuner u kan helpen en wat een cliëntondersteuner doet. 

Hulp van een klantadviseur van het VGZ Zorgkantoor

Ook wij helpen u graag. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088-1311660.