PGB Portaal tips voor het nieuwe jaar

Het jaar loopt weer op zijn einde. Eind november of begin december krijgt u een toekenningsbeschikking voor het nieuwe jaar. Misschien moet u afspraken met zorgverleners veranderen of krijgt u een nieuwe zorgverlener. Of wilt u bekijken hoeveel budget er nog over is van het huidige budgetjaar. Een goed moment om een kijkje te nemen in het PGB Portaal. In het PGB Portaal kan meer dan u misschien denkt. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende zaken op een rijtje gezet.

  Wijzigen in het PGB Portaal

In het PGB Portaal kunt u digitaal een zorgovereenkomst wijzigen. Bijvoorbeeld het tarief aanpassen of de zorgbeschrijving actualiseren. 

  Check of de zorgbeschrijving is ingevuld

Heeft u een wijziging in het PGB Portaal? Controleer bij stap 3 ‘algemene afspraken’ of de zorgbeschrijving is ingevuld. Wij kunnen een wijziging alleen in behandeling nemen als ook het veld zorgbeschrijving is ingevuld.

 

Meer over...

Maximumtarief aanpassen

Het maximum tarief is in het nieuwe jaar hoger geworden. Betaalt u een zorgverlener het maximale tarief per uur? Dan wordt dit niet automatisch aangepast naar het maximum tarief dat in het nieuwe jaar geldt. Deze aanpassing voert u zelf door in het PGB Portaal. Ga naar de tegel ‘Overzicht zorgovereenkomsten’ en kies de juiste zorgovereenkomst. Vervolgens klikt u op ‘wijzigen’. Bij stap 2 ‘werkafspraken’ wijzigt u het tarief. Controleer bij stap 3 ‘algemene afspraken’ of de zorgbeschrijving is ingevuld.

Kilometervergoeding aanpassen

De maximale vergoeding voor reiskosten gaat vanaf 1 januari 2024 van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Deze wijziging wordt niet automatisch verwerkt. Wilt u dat uw zorgverlener de maximale vergoeding ontvangt? Pas dit dan zelf aan in het PGB Portaal. Controleer bij stap 3 'algemene afspraken' of de zorgbeschrijving is ingevuld. Anders kunnen we de wijziging niet in behandeling nemen.

Budget beheren

Als u de toekenningsbeschikking voor het nieuwe jaar krijgt, staat ook het budget in het PGB Portaal. Kies voor de tegel ‘Overzicht budget’.
  • Totaal budget: Hier staat de stand van uw budget. En wat er nog beschikbaar is als verantwoordingsvrij bedrag
  • Uitbetaald / verrekend: Een overzicht van uitbetaalde declaraties
  • Ingeplande uitbetalingen: Een overzicht van declaraties die nog uitbetaald moeten worden

Verantwoordingsvrij bedrag 

Wilt u het verantwoordingsvrij bedrag laten uitbetalen? Kies voor de tegel ‘Indienen declaratie’. Kies vervolgens bij stap 1 ‘Soort declaratie’ voor ‘Verantwoordingsvrij bedrag’. 

Tip: laat het verantwoordingsvrij bedrag eind 2024 uitbetalen. Als uw budget door een wijziging lager wordt, wordt ook het verantwoordingsvrij bedrag lager. Zo voorkomt u dat u een deel moet terugbetalen.

Nieuwe zorgovereenkomst maken

Heeft u een nieuwe zorgverlener? In het PGB Portaal maakt u snel en makkelijk digitaal een zorgovereenkomst. Kies voor de tegel ‘Opstellen zorgovereenkomst’.

SVB: jaarafronding 2023, betaaldata 2024

Voor de afronding 2023 moeten declaraties en wijzigingen op tijd binnen zijn bij de SVB. In de brochure Jaarafronding 2023 staan de belangrijke momenten voor 2023 en 2024.