Interview heupairbag Tommie in de zorg

05-01-2023

Bij ouderen neemt de angst om te vallen toe, zeker als iemand al een keer gevallen is. Deze angst zorgt ervoor dat men minder en voorzichtiger gaat bewegen, wat de kans op vallen juist vergroot.

 

De gevolgen van een heupfractuur zijn erg groot en de zorgvraag neemt enorm toe. De heupairbag is een soort zachte riem, die onder de kleding gedragen kan worden. Als de cliënt valt terwijl deze de heupairbag draagt, blaast een speciaal kussen zich automatisch op. De klap van de val wordt opgevangen en de heupbotten worden beschermd. Met slechts 45 ingezette heupairbags onder 969 cliënten daalde het aantal heup- en bekkenfracturen met 45%. Met een heupairbag is er minder supervisie nodig voor valgevaarlijke cliënten, wat ervoor zorgt dat de zorgprofessional kostbare tijd op een andere manier kan inzetten.

Wij vroegen Tommie Niessen van tommieindezorg.nl in gesprek te gaan over de heupairbag met Inge en Sophie, innovatiebegeleiders bij De Zorggroep. 

"We willen heupfracturen voorkomen en cliënten minder valangst laten ervaren. Het vergroot de zelfredzaamheid."

Hoe vergroot de heupairbag dan de zelfredzaamheid? Hoe werkt de heupairbag en het in te stellen alarm bij een val? Wat zijn de positieve gevolgen voor de cliënten en zijn/haar omgeving en de zorgprofessionals? En hoe introduceer je de heupairbags en zet je ze in binnen een zorgorganisatie.

Luisteren, lezen en kijken jullie mee? Je vindt alles terug op www.tommieindezorg.nl/heupairbag en natuurlijk ook www.vgz-zorgkantoren.nl.