Meedraaien in de verpleeghuiszorg bij BrabantZorg

04-03-2024

Eén van de speerpunten in de langdurige zorg is het stimuleren van vernieuwende initiatieven die betere zorg opleveren voor de cliënt en de druk verlagen op zorgprofessionals en budget. Er zijn zoveel goede, innovatieve ideeën bij zorgaanbieders. Alleen moeten we ze vaak nog als zodanig herkennen. En dat kan het beste op locatie bij de zorgaanbieder.

Elkaar én het werkveld leren kennen
Elianne Cissen, innovatiemanager bij het VGZ Zorgkantoor, liep een week mee bij zorgaanbieder BrabantZorg. Elianne: ‘In mijn rol als innovatiemanager spreek ik met verschillende zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties. Ik heb zelf geen zorgachtergrond en wilde graag eens zien en ervaren hoe het is om mee te draaien in de verpleeghuiszorg, om elkaars werelden nog meer te begrijpen’.

Leren van elkaar
Tijdens het meedraaien zag ik zoveel mooie voorbeelden van persoonsgerichte zorg. De zorgprofessionals weten precies hoe iemand zijn koffie het liefste drinkt, kent hun favoriete muzieksmaak en weet welk grapje in de smaak valt. Er is sprake van oprechte aandacht. Tegelijkertijd heb ik verschillende vormen van zorgtechnologie, waar ik al veel over gehoord had, in de praktijk mogen ervaren. Praktijkervaring waardoor ik mijn functie als innovatiemanager nog beter vorm kan geven. Aan de andere kant hebben de zorgprofessionals een beter beeld waar je het zorgkantoor voor kunt bereiken en hoe wij ons als zorgkantoor inzetten om de toegankelijkheid van zorg te waarborgen.

"Het werd enorm gewaardeerd dat ik een week mijn werkplek heb ingeruild en daadwerkelijk heb meegedraaid in de zorg. Zo ontstaan nieuwe goede ideeën om nog beter te kunnen samenwerken voor de zorgtransformatie die nodig is."

Van goed idee naar FIT of GP
De komende tijd gaat Elianne samen met BrabantZorg aan de slag om de goede, innovatieve ideeën van BrabantZorg door te vertalen naar een FIT of GP. Elianne: ‘Op die manier kunnen we steeds meer meetbaar bewezen initiatieven vanuit de zorgpraktijk delen, waaruit andere zorgaanbieders kunnen kiezen om bij hen te implementeren’.

Meer weten?
Bekijk hier alle zinnige zorg initiatieven.