Mantelzorg
Zo'n 4 miljoen Nederlanders zorgen een lange tijd voor hun zieke familieleden of vrienden. Doet u dit onbetaald en voor langere tijd? Dan bent u mantelzorger.
- Mantelzorg tijdelijk overdragen aan een ander?
- Logeeropvang
- Praktische hulp
- Wie kunnen u nog meer helpen
Mantelzorg tijdelijk overdragen aan een ander?
Er zijn momenten dat de mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Bij het overdragen van de zorg is het belangrijk dat de verzorgde een prettige tijd heeft en dat de mantelzorger erop kan vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen. Daarom hebben wij een mantelzorgboek ontwikkeld.
Mantelzorgboek
Het mantelzorgboek geeft een zo volledig mogelijke opsomming van de onderwerpen die van belang kunnen zijn voor de vervanger zodat er zo goed mogelijk de juiste zorg en ondersteuning geboden kan worden. Onderwerpen in het mantelzorgboek:
- Persoonlijke gegevens van de verzorgde
- Adressen en telefoonnummers ‘vaste’ mantelzorger
- Beperkingen, ziektebeeld en diagnose
- Karakterschets
- Medicijnen, verzorging en verpleging
- Hulpmiddelen en therapieën
- Dagindeling en maaltijden
- Gedrag, hobby’s en bezigheden
- Welke informatie is nog meer belangrijk?
Mantelzorgpas: geef door wie u vervangt
Op de mantelzorgpas noteert u de naam en het telefoonnummer van degene die u vervangt als u onverhoopt uitvalt. Hulpdiensten kunnen dan de vervangende mantelzorger waarschuwen, als dat nodig is. Draagt u de pas dan ook bij u in uw portemonnee.
Logeeropvang
Logeeropvang is kortdurend verblijf in een zorginstelling (een aantal etmalen per week of opvang tijdens vakanties). Het is bedoeld om de mantelzorger te ontlasten. De Wlz vergoedt Logeeropvang.
Praktische hulp
Instructievideo's en informatie voor langer zelfstandig wonen
Bij Samen Beter Thuis vindt u instructievideo's en informatie om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Onder meer over iemand uit bed helpen, lopen aan de arm, helpen bij het wassen en het voorkomen van vallen.
Bekijk de instructievideo's van Samen Beter Thuis.
Reisgids mantelzorg helpt u de weg te vinden
Mantelzorgers raken bij de zorg voor hun partner of ouder vaak de weg kwijt in het oerwoud van regels en emoties. Daarom is er nu de Reisgids Mantelzorg die mantelzorgers helpt hun weg te vinden in de wereld van de zorg voor ouderen. Met een indeling naar vier ‘mantelzorgroutes’, want de ene zorg is de andere niet. Iemand met een gebroken arm heeft andere hulp en verzorging nodig dan iemand met dementie. Bij iedere route staan praktische tips om snel en efficiënt de juiste weg (terug) te vinden.
Bekijk de preview of bestel de reisgids mantelzorg.
Wie kunnen u nog meer helpen?
Meer hulp en ondersteuning nodig? Uw zorgverzekeraar, gemeente en een mantelzorgmakelaar kunnen u helpen.
Mantelzorgmakelaar
Mantelzorgmakelaars zijn in dienst van een Steunpunt Mantelzorg of werken zelfstandig. De dienstverlening via de Steunpunten Mantelzorg is meestal gratis. Dit is afhankelijk van de manier waarop uw gemeente dit geregeld heeft.
Vergoeding voor mantelzorgmakelaar
Gaat u naar een zelfstandig werkende mantelzorgmakelaar dan moet u dit zelf betalen. Soms vergoeden uw zorgverzekeraar of gemeente de kosten. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar of gemeente.
Gemeente en zorgverzekeraar
Uw gemeente en zorgverzekeraar kunnen u vaak nog aanvullend helpen en ondersteunen. Met praktische tips, relevante vergoedingen voor mantelzorgers vanuit de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering.
Meer ondersteuning voor mantelzorgers
- Steeds vaker zijn er zorgverleners die u ondersteunen. Dit zijn casemanagers of dementieconsulenten. Wilt u weten of dit er ook in uw regio is? Neem dan contact op met uw huisarts of de thuiszorg.
- Mezzo is een landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg.
- Vind een zelfstandig werkende mantelzorgmakelaar bij de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars.
- U kunt voor onafhankelijke cliëntondersteuning ook terecht bij andere organisaties.