Vakantie

Heeft u zorg in natura (ZIN)? Ook als u zorg thuis ontvangt of in een zorginstelling woont, is het mogelijk om op vakantie te gaan of om te logeren bij familie of vrienden. 
Vakantie met een PGB
Heeft u de zorg geregeld met een persoonsgebonden budget (PGB). Ook dan zijn er mogelijkheden voor vakantie en logeeropvang. 

Zorginstelling

Woont u in een zorginstelling? De zorginstelling levert op de dagen dat u weg bent geen zorg, maar houdt wel uw woning vrij. 

 Vergoeding

Omdat de zorginstelling uw kamer tijdens de vakantie moet vrij houden, krijgen zij daarvoor een vergoeding. Daarbij geldt een maximum aantal dagen per jaar:

  • Maximaal 42 dagen vakantie per jaar
  • Maximaal 2 dagen logeren per week 

Als u meer dagen afwezig bent, stopt de vergoeding. De zorginstelling mag de zorgovereenkomst dan beëindigen.

Vakantie in Nederland

Gaat u op vakantie in Nederland? Uw zorginstelling mag de zorg tijdens uw vakantie zelf leveren of een andere zorgaanbieder inschakelen. De zorginstelling is echter niet verplicht om zorg voor u te regelen of te betalen als u met vakantie gaat.

 Vakantie in het buitenland

Gaat u op vakantie in het buitenland? U kunt soms zorg betaald krijgen van een buitenlandse zorgaanbieder. Neem hiervoor contact met ons op.

 Eigen bijdrage

U betaalt de eigen bijdrage ook als u tijdelijk geen zorg krijgt van de zorginstelling. Dus ook als u met vakantie bent of bij familie logeert. De plaats in de zorginstelling wordt namelijk voor u vrijgehouden. En de meeste kosten lopen door.

Zorg thuis met een MPT

Heeft u zorg thuis met een modulair pakket thuis (MPT) en wilt u in Nederland op vakantie gaan? Vraag dan uw zorgaanbieder naar de mogelijkheden om zorg te leveren op uw vakantieadres. Of vraag een andere zorgaanbieder om de zorg te leveren. De kosten voor zorg tijdens de vakantie worden meestal vergoed vanuit de Wlz. Vraag ernaar bij uw zorgaanbieder.

Hulpmiddelen

Heeft u hulpmiddelen nodig tijdens uw vakantie? Zoals een hoog-laag bed of een douchestoel? Het kan zijn dat hulpmiddelen niet aanwezig zijn op uw vakantieadres en dat u uw eigen hulpmiddelen ook niet kunt meenemen van thuis. Op dat moment is het mogelijk om tijdelijke bruikleen van hulpmiddelen aan te vragen via uw zorgverzekeraar. Ook bestaat de mogelijkheid om hulpmiddelen te huren. 

Mogelijk interessant voor u

Heeft u hulp nodig bij het organiseren van zorg tijdens uw vakantie? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen met een vakantie of accommodatie met zorg.