Zorg regelen: zo werkt het

Heeft u recht op langdurige zorg? Of wilt u deze zorg gaan regelen? Dan krijgt u te maken met verschillende keuzes. Keuzes maakt u afhankelijk van uw wensen en situatie. Zo krijgt u de zorg die het best bij u past. 


Wanneer kiest u?

 

Voordat u langdurige zorg krijgt

Vanaf het eerste moment dat u verwacht langdurige zorg nodig te hebben, kunt u al nadenken over uw wensen, over wat het beste bij u past. 
U vraagt de zorg aan bij het CIZ. Het CIZ bepaalt namelijk wie er recht heeft op zorg die de Wet langdurige zorg betaalt. Weet u wat u wilt? Dan geeft u dat bij uw aanvraag door. Bijvoorbeeld dat u graag thuis wilt blijven wonen en daar zorg wilt krijgen. Of een voorkeur voor een zorginstelling. 

Als u al langdurige zorg krijgt 

Misschien hebt u na verloop van tijd meer zorg nodig, veranderen uw wensen of bent u niet helemaal tevreden over de zorg dit u krijgt. Veranderen kan. Lees over wat u kunt doen als u de zorg wilt veranderen.

In beide gevallen kunt u met vragen bij ons terecht. We adviseren u graag over wat er mogelijk is, zodat u de zorg krijgt die zo goed mogelijk aansluit op uw wensen en past bij uw situatie. Neem contact met ons op.

 

 

Welke keuzes heeft u?

Waar wilt u de zorg ontvangen?

Wilt u de zorg thuis ontvangen of in een zorginstelling? Lees verder over keuzes en wensen.

 

Wie regelt de zorg? 

Wilt u dat wij dit regelen of regelt het liever zelf? Lees verder over keuzes en wensen.

 

Heeft u voorkeur voor een zorgverlener?

In onze zorggids vindt u de zorgverleners waarmee we afspraken hebben gemaakt voor het leveren van zorg thuis en in een zorginstelling. U kunt daaruit een keuze maken. Kies een zorgverlener.

 

Welke zorg en ondersteuning wilt u ontvangen?

Dit zet u in het zorgplan. U leest er hieronder meer over.

 

Afspraken maken: zet ze in uw zorgplan

Uw zorgplan beschrijft precies welke zorg en ondersteuning u krijgt. U legt er de afspraken in vast die u maakt met uw zorgverlener. Dat geeft u meer invloed op de zorg. Hulpverleners gebruiken het zorgplan ook om informatie over te dragen aan elkaar. In het zorgplan staat:

 • wat u zelf wilt doen
 • waar u hulp bij wilt
 • hoe u die hulp krijgt (bijvoorbeeld hoe laat en hoe vaak)
 • hoe de zorgverlener uw privacy kan respecteren
 • welke hulp uw familie of anderen kunnen geven

U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Andere namen voor een zorgplan zijn leefplan, persoonlijk plan of ondersteuningsplan.


Zorg ontvangen: hoe tevreden bent u erover?

U regelt nu de zorg waarvan u vindt dat deze het beste bij u past. Na verloop van tijd veranderen misschien uw wensen of heeft u meer of andere zorg nodig. Controleer daarom regelmatig of uw zorg en ondersteuning nog goed aansluiten bij uw behoefte. Voel u vrij om dit te bespreken met uw zorgverlener(s). Ook als u niet tevreden bent over de zorg die u krijgt, is het belangrijk dat u het daarover heeft. Dat kan met uw zorgverlener, maar ook met ons. Wij kunnen voor u bemiddelen.


 

Kwaliteit van zorg

Wat vindt u belangrijk bij de zorg die u krijgt? Is dat de behulpzaamheid van de medewerkers, zijn dat de faciliteiten van een instelling of is dat de mate van privacy die u heeft? Wat kwaliteit is, is persoonlijk. Op deze websites leest u meer over de kwaliteit van zorg:

 • Zorgkaart Nederland
  Zorgkaart Nederland bevat reviews per zorgverlener van anderen, ervaringen van patiƫnten en hun naasten. U kunt zelf ook uw ervaring en waardering achterlaten. Daarmee helpt u anderen bij het maken van een keuze. Ook kunt u zorgverleners met elkaar vergelijken. Bezoek de website Zorgkaart Nederland
 • Kiesbeter

  Zorgaanbieders hebben verschillende manieren om de kwaliteit te meten. Zo zetten zij vragenlijsten uit onder patiƫnten en hun naasten en zijn er onafhankelijke bureaus die onderzoek doen. Het resultaat daarvan leest u op de website van Kiesbeter.
 • Inspectie voor de Gezondheidszorg
  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is onafhankelijk toezichthouder in de Nederlandse gezondheidszorg. Door middel van toezicht, handhaving en opsporing van strafbare feiten bewaken en bevorderen  zij de veiligheid en kwaliteit van zorg. Bezoek de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg
Advies nodig over zorg?

Wij helpen u graag. We nemen uw wensen door en ondersteunen u bij het maken van keuzes die voor u belangrijk zijn. U ontvangt daardoor de zorg die het beste bij uw wensen past. Nu en in de toekomst.

'Uitgaan van kracht'
Annette Furnemont heeft een periode van verslaving en opnames achter zich gelaten. Nu helpt ze cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord bij hun herstel. Als ervaringsdeskundige kent zij hun situatie. Iets betekenen voor anderen, bevorderde ook haar eigen herstel. Zij vertelt haar verhaal.
Zinnige zorg: 'Een droom komt uit'

Zinnige zorg gaat over initiatieven die de zorg beter en simpeler maken. 

Bijvoorbeeld door intensieve verpleegzorg thuis, waardoor een cliënt langer thuis kan blijven wonen. Of door een multidisciplinair team dat intensieve begeleiding biedt in de eigen omgevingBekijk de video's waarin klanten vertellen wat dit voor hen betekent.

X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Melding verbergen