Coronavirus

Lees hieronder meer over corona en de maatregelen in de Wlz.

Zorg in natura en corona

Bij zorg in natura regelen wij de zorg voor u. U kunt deze zorg thuis krijgen of in een zorginstelling. Heeft u hier vragen over? Bespreek dit eerst met uw zorgverlener. Deze kan de eigen situatie het beste inschatten en is op de hoogte van de maatregelen. Komt u er samen niet uit, bel ons dan op 088 - 131 16 60.

 

Zelf zorg regelen met een pgb

Misschien overweegt u zorg zelf in te kopen met een pgb. Vraag dan een pgb aan.

Maatregelen coronavirus voor het pgb

Tijdelijke maatregelen voor mensen met een pgb die worden geraakt door het coronavirus:

 1. Meer uren zorg inkopen bij een zorgverlener waar de budgethouder al een contract mee heeft
 2. Vervangende zorg inzetten
 3. Zorgverlener betalen en daarmee behouden, ook als deze tijdelijk geen zorg kan leveren
 4. Gecoördineerde aanvraag voor beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en mondkapjes

Landelijke maatregelen coronavirus

 

Ministerie van VWS

Bij kwetsbare mensen die thuis wonen, zoals veel ouderen, kunnen in deze tijd problemen toenemen en zelfs crisissituaties ontstaan. Mensen kunnen extra kwetsbaar worden door ziekte (bijvoorbeeld een besmetting met Covid-19) of groeiende psychische problemen. Ook kan de mantelzorg overbelast raken of wegvallen zodat er onvoldoende zorg en ondersteuning overblijft. Voor kwetsbare ouderen zijn vier richtlijnen opgesteld en getoetst bij het RIVM. Op de website van de rijksoverheid vindt u onder meer:

 

RIVM

 

VGZ volgt richtlijnen RIVM

Dit betekent onder andere dat we geen persoonlijke afspraken meer maken. Wij ontvangen geen bezoekers op onze kantoren en brengen ook geen bezoeken aan klanten thuis. Toch willen we de afspraken die nodig zijn zo veel mogelijk door laten gaan. Voor klanten die een pgb hebben of willen aanvragen betekent dit dat we niet op huisbezoek komen, maar de afspraak laten doorgaan met behulp van videobellen. Lees ook het nieuwsbericht hierover. 

 

 

Veel gestelde vragen

 • Vragen over uw indicatie

  Het CIZ beoordeelt aanvragen voor een indicatie voor langdurige zorg. Zij leggen hiervoor ook een huisbezoek af. Vanwege het coronavirus zijn zij gestopt met deze huisbezoeken. Het CIZ geeft hier op de website informatie over. Ook staat daar hoe u contact met hen op kunt nemen.
 • Vragen over uw zorgverzekering

  Hiervoor kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraar VGZ heeft een aantal vragen en antwoorden op de website staan.
 • Handige websites

  • Lees verder over hoe om te gaan met de Wet zorg en dwang in relatie tot het corona virus.
  • De impact van het coronavirus op de gehandicaptensector is groot. De VGN deelt met u graag de mooie, hartverwarmende en innovatieve oplossingen en initiatieven.
  • Hallo Thuis is een initiatief van de Philadelphia, die in heel Nederland mensen met een beperking ondersteunt. Je vindt er informatie over het coronavirus, maar ook optredens en workshops. Leuke verhalen en grappige filmpjes. Elke dag weer iets nieuws. Bezoek Hallo thuis
  • www.alzheimer-nederland.nl/corona: Initiatieven op social media die gedeeld zijn met de hashtag #wevergetenjullieniet komen hier terecht. Steun en een luisterend oor bieden wij via de Alzheimer Telefoon (gratis via 0800-5088, 7 dagen per week van 09:00-23:00).
  • www.dementie.nl/corona : tips voor mantelzorgers en mensen met dementie om deze periode door te komen.