Coronavirus

Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding te beperken krijgen steeds meer grip op ons dagelijks leven. Voor wie zorg ontvangt en kwetsbaar is, zijn de gevolgen vaak nog groter. Net als voor de naasten. We begrijpen dat er allerlei vragen leven over het voortzetten van de zorg. Zeker voor wie de zorg zelf regelt met een pgb en geconfronteerd wordt met het stoppen van dagbesteding en zorgverleners die niet meer komen. 

Maatregelen coronavirus voor het pgb

Tijdelijke maatregelen voor mensen met een pgb die worden geraakt door het coronavirus:

 1. Meer uren zorg inkopen bij een zorgverlener waar de budgethouder al een contract mee heeft
 2. Vervangende zorg inzetten
 3. Zorgverlener betalen en daarmee behouden, ook als deze tijdelijk geen zorg kan leveren
 4. Gecoördineerde aanvraag voor beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en mondkapjes

Informatie over het coronavirus

 

VGZ volgt richtlijnen RIVM

Dit betekent onder andere dat we geen persoonlijke afspraken meer maken. Wij ontvangen geen bezoekers op onze kantoren en brengen ook geen bezoeken aan klanten thuis. Toch willen we de afspraken die nodig zijn zo veel mogelijk door laten gaan. 

 

Bezoek aan verpleeghuizen niet langer mogelijk

Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) op 19 maart bekend namens het kabinet. De landelijke maatregel duurt vooralsnog tot en met 6 april en is bedoeld om de kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19).

 


Vragen over het coronavirus en zorg

 • Vragen over zorg in natura
  • Bij zorg in natura regelen wij de zorg voor u. U kunt deze zorg thuis krijgen of in een zorginstelling. Heeft u hier vragen over? Bespreek dit eerst met uw zorgverlener. Deze kan de eigen situatie het beste inschatten en weet welke maatregelen zij nemen.
  • Komt u er samen niet uit, bel ons dan op 088 - 131 16 60 .
   
 • Vragen over uw indicatie
  Het CIZ beoordeelt aanvragen voor een indicatie voor langdurige zorg. Zij leggen hiervoor ook een huisbezoek af. Vanwege het coronavirus zijn zij gestopt met deze huisbezoeken. Het CIZ geeft hier op de website informatie over. Ook staat daar hoe u contact met hen op kunt nemen.
 • Vragen over uw zorgverzekering
  Hiervoor kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraar VGZ heeft een aantal vragen en antwoorden op de website staan.
 • Vragen gesteld aan het ministerie van VWS

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft veel vragen gekregen van budgethouders, zorgverleners en zorgaanbieders over de gevolgen van het Coronavirus op het pgb. Zij doen hun uiterste best deze op de korte termijn te beantwoorden. 

  Extra maatregelen
  Binnen VWS wordt nagedacht over extra maatregelen om in deze bijzondere situatie de zorg goed te kunnen organiseren. Zodra hierover duidelijkheid is, leest u hierover via de websites van de Rijksoverheid, Per Saldo en de SVB. 

  Wij zullen op deze pagina verwijzingen opnemen naar de informatie. 

   
 • Handige websites
  • Lees verder over hoe om te gaan met de Wet zorg en dwang in relatie tot het corona virus.
  • De impact van het coronavirus op de gehandicaptensector is groot. De VGN deelt met u graag de mooie, hartverwarmende en innovatieve oplossingen en initiatieven.
  • Hallo Thuis is een initiatief van de Philadelphia, die in heel Nederland mensen met een beperking ondersteunt. Je vindt er informatie over het coronavirus, maar ook optredens en workshops. Leuke verhalen en grappige filmpjes. Elke dag weer iets nieuws. Bezoek Hallo thuis
  • www.alzheimer-nederland.nl/corona: Initiatieven op social media die gedeeld zijn met de hashtag #wevergetenjullieniet komen hier terecht. Steun en een luisterend oor bieden wij via de Alzheimer Telefoon (gratis via 0800-5088, 7 dagen per week van 09:00-23:00).
  • www.dementie.nl/corona : tips voor mantelzorgers en mensen met dementie om deze periode door te komen. 
X
Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt vgz-zorgkantoren.nl cookies. Lees meer over ons cookiebeleid.
Nee, ik ga niet akkoord
Ja, ik ga akkoord