Coronavaccinatie

Om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Op 6 januari 2021 is Nederland gestart met vaccineren. Er is een indeling gemaakt van wie wanneer aan de beurt is. Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin ontvangt een brief met een uitnodiging van de huisarts, de GGD of via de werkgever. Of en hoe snel u gevaccineerd wordt, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins. 

Planning vaccineren

Wanneer zijn klanten in de Wlz aan de beurt voor een vaccinatie tegen het coronavirus? En wanneer de zorgaanbieders en de pgb-zorgverleners? In het schema (roadmap) van het ministerie van VWS leest u wanneer u volgens de planning (gemaakt op 4 januari 2021) aan de beurt bent en met welk vaccin.

Handige links

 • In de online talkshow ‘In gesprek over coronavaccinatie’ geven experts in 35 minuten antwoord op vragen van zorgmedewerkers aan tafel én uit het land. Bekijk de uitzending
 • Het coronavaccin in makkelijke taal. In de video geeft Steffie uitleg over het coronavaccin. Bekijk de video
 • Het vaccin is getest op tienduizenden mensen. Zo weten we dat het goed beschermt tegen het virus. En veilig is.
  Bekijk de factsheet van VWS of lees de vragen en antwoorden over de veiligheid, betrouwbaarheid en bijwerkingen op website  
 • In de expertvideo 'Wat zegt de wetenschap' gaat Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij het Amsterdam UMC in op 4 belangrijke thema's. Bekijk  de video
 • Hoe werkt een RNA-vaccin en is het vaccin veilig? In de expertvideo’s van het RIVM geeft hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els antwoord. Bekijk de video over een RNA-vaccin en de video over de veiligheid
 

Meest gestelde vragen 

 • Heeft u geen vervoer naar een priklocatie? Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid op 0800-1351. Zij gaan dan samen met u op zoek naar een manier om bij de priklocatie te komen.

 • Kleinschalige organisaties voor dagbesteding in de gehandicaptenzorg moeten zich zelf melden bij de VGN via corona@vgn.nl of via het aanvraagformulier op hun website. Zij vallen onder de groep medewerkers gehandicaptenzorg.

  Bekijk de roadmap op de website van VWS

 • Zorgmedewerkers van pgb gefinancierde initiatieven kunnen net als zorgmedewerkers van kleinschalige woonvormen met zorg in natura vanaf nu een vaccin krijgen. Zij vallen onder de groep medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen.

  Bekijk de roadmap op de website van VWS

  De uitnodigingen voor de vaccinaties lopen via de koepelorganisaties. Omdat u als pgb gefinancierd initiatief hierbij niet bent aangesloten, gebeurt dit niet automatisch. U moet zich voor een uitnodigingspakket melden bij één van de onderstaande organisaties (kies de organisatie die past bij de branche waarin u werkt):

  • ActiZ via corona-vragen@actiz.nl (voor kwetsbare ouderen)
  • Zorgthuis.nl via vaccinatie-informatie@zorgthuis.nl (verpleging en verzorging)
  • VGN via corona@vgn.nl of via het aanvraagformulier op hun website  (gehandicaptenzorg)

  In het pakket zitten uitnodigingen. In deze uitnodiging staat een speciaal telefoonnummer waarmee uw zorgmedewerker een afspraak kan maken bij de GGD.
  Kijk voor meer informatie op de website van VWS

   
 • Op woensdag 6 januari is een gezamenlijke start gemaakt met vaccinatie van de eerste zorgmedewerkers in verpleeghuizen en medewerkers COVID-zorg in ziekenhuizen. Er is een volgorde vaccinatie voor zorgmedewerkers gemaakt van wie wanneer aan de beurt is. Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin ontvangt een brief met een uitnodiging van de huisarts of instellingsarts, de GGD of –in het geval van zorgverleners- via de werkgever. Het moment waarop dit gebeurt, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins.

  Wanneer ben ik aan de beurt?

  Zorgverleners die op basis van een persoonsgebonden budget (pgb) zorg leveren ontvangen via de budgethouder een brief waarmee ze contact kunnen opnemen met de GGD voor een afspraak. Pgb-zorgverleners die via een instelling werken, krijgen een uitnodiging van deze instelling. Budgethouders ontvangen een oproep via de huisarts of instellingsarts wanneer zij aan de beurt zijn. U kunt alleen een afspraak maken als u hiervoor een uitnodiging heeft ontvangen. De uitnodiging is niet overdraagbaar.

  Hoe gaat het verder?

  Zodra u een uitnodiging voor vaccinatie heeft ontvangen maakt u zelf een afspraak voor de vaccinatie. Dat doet u door te bellen met het landelijk belcentrum voor vaccinaties van de gezamenlijke GGD’en. In de uitnodigingsbrief staat meer informatie. Het belcentrum is 7 dagen per week open: van 8.00 tot 20.00 uur. De GGD’en geven de vaccinaties op verschillende plaatsen in Nederland.

  Twee prikken

  U krijgt 2 keer een prik. Bij het belcentrum maakt u meteen een afspraak voor de eerste én de tweede prik. De tweede prik volgt 3 weken na de eerste prik. Houd hier rekening mee bij het maken van de afspraak.

  Meer weten?

  Heeft u vragen over het coronavirus of de vaccinatie? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351. Of kijk op www.coronavaccinatie.nlvoor meer informatie.

Meer informatie